Белград. Двете най-големи партии в Сърбия - управляващата Сръбска прогресивна

...
Белград. Двете най-големи партии в Сърбия - управляващата Сръбска прогресивна
Коментари Харесай

ТАСС: Двете най-големи партии в управляващата коалиция в Сърбия ще се явят отделно на предстоящите избори

Белград. Двете най-големи партии в Сърбия - ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич и Социалистическата партия на Сърбия (СПС) на ръководителя на националния парламент на републиката Ивица Дачич - взеха решение да се явят на изборите на 3 април с обособени листи. Това оповестиха пред публицисти в събота двамата им водачи Александър Вучич и Ивица Дачич, представени от TACC .

" Решихме да отидем до урните с обособени листи, тъй като имаме вяра, че това ще даде оптимален резултат и ще притегли повече жители да гласоподават за най-хубавото за нашата страна. Това е нашето взаимно решение ", сподели Вучич, като означи, че след изборите, взаимоотношението сред партиите ще продължи.

На собствен ред Дачич удостовери това решение, добавяйки, че неговата партия ще поддържа кандидатурата на Вучич за президент: „ Ние сме доста положителни във връзка с 10-годишното ни съдействие, гордеем се с резултатите, които трансформираха Сърбия. Преди това се споразумяхме за единна кандидатура за президент. Що се отнася до президентските избори, в случай че Александър Вучич е претендент за президент от СПП, то в този случай той още веднъж ще бъде нашият общ претендент за президент. "

На 3 септември 2021 година Вучич съобщи, че партиите ще бъдат подготвени да продължат съдействието си в следизборния интервал.

Следващите президентски, както и изключителни парламентарни и изключителни локални избори за Общински съвет на Белград ще се проведат на 3 април 2022 година

На последните избори, които се организираха на 21 юни 2020 година, СПП завоюва с резултат 60,65% и получи 188 места в Народното събрание. На второ място с 10,38% (32 мандата) е обединението на Съюза на десните сили и партия Обединена Сърбия на Драган Маркович Палма, на трето място е изборната листа на Александър Шапич - " Победа за Сърбия " с 3,83%, която получи 11 места Останалите 18 партии и политически придвижвания не съумяха да преодолеят прага от 3%, само че съгласно закона за националните малцинства в Народното събрание влязоха представители на унгарското, македонското, албанското и други малцинства.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР