Белгийският хуманитарен работник Оливие Вандекастеле, задържан в единична килия Иран

...
Белгийският хуманитарен работник Оливие Вандекастеле, задържан в единична килия Иран
Коментари Харесай

Осъдиха белгийски хуманитарен работник на 28 години затвор в Иран

Белгийският филантропичен служащ Оливие Вандекастеле, арестуван в единична килия Иран от февруари, беше наказан на 28 години затвор, заяви през днешния ден представител на фамилията му и означи, че околните му не са знаели за обвиняванията против него, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Семейството е унищожено ", сподели представителят Оливие Ван Стейртегем пред Агенция Франс Прес и добави, че то не е било осведомено от белгийското държавно управление.

" Няма проект " Б ", добави той. " Представяте ли си? Ако не се откри решение, той ще остане в пандиза до 2050 година, когато ще бъде съвсем на 70 години ", сподели представителят.

Според фамилията му Оливие Вандекастеле е бил задържан на 24 февруари в Техеран без причина.

В четвъртък белгийският парламентарен съд суспендира действието на белгийско-иранския контракт за прекачване на пандизчии, който белгийското държавно управление принуди Народното събрание да одобри през юли, с цел да разреши връщането на Оливие Вандекастеле. Близките му споделиха, че са извънредно разочаровани.

Договорът за прекачване на пандизчии, подписан през март 2022 година сред Брюксел и Техеран, малко след арестуването на Оливие Вандекастеле, стана обект на голям брой обжалвания в Белгия от ирански опозиционери в заточение.

Според тях договорът проправя пътя към капитулация пред Техеран и вероятно опрощение на иранския посланик Асадола Асади, наказан в Белгия през 2021 година на 20 години затвор за планувано терористично нахлуване против иранската съпротива.

По време на конференция в Брюксел предходната седмица сестрата на ограничения от независимост филантропичен служащ - Натали Вандекастеле - осъди " неописуемото психическо мъчение ", претърпяно от нейния брат, " почтен пленник на правната и политическа борба " сред Иран и Белгия.

" В продължение на 290 дни той беше откъснат от всевъзможни човешки контакти... Дните минават и фамилията ни се разпада. Ние сме обезверени, опустошени /.../ от тази неправда ", сподели сестрата на наказания в наличието на майка му.

Междувременно млад ирански стачкуващ, Махан Садрат, задържан по отношение на протестното придвижване, което раздрусва Иран от три месеца, " беше избавен от екзекуция ", съобщи през днешния ден неговият юрист.

" Моят клиент, Махан, беше избавен от екзекуция ", разгласи неговият юрист Абас Мусави в обява в профила си в " Инстаграм ".

Младежът, който е към 20-годишен, беше упрекнат, че е " мохареб " (воюващ против Бога), тъй като е извадил нож, предизвиквайки боязън и неустановеност, заяви формалната иранска организация ИРНА. Подобно обвиняване се санкционира със смъртна присъда, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Смъртната присъда на Махан Садрат, един от обвинените за неотдавнашните вълнения, беше отсрочена ", заяви организация Исна, цитирайки службата за връзки с обществеността на Върховния съд.

Според протокола от делото, извършено на 3 ноември, Махсан Садрат е отхвърлил обвиняването, че е извадил нож, само че е признал, че е запалил мотоциклет, заяви Ирна.

Иранското правораздаване до момента е направило две изтезания по отношение на демонстрациите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР