Белгийски учени успяха да създадат в лабораторни условия нов вид

...
Белгийски учени успяха да създадат в лабораторни условия нов вид
Коментари Харесай

Белгийски учени създадоха нов вид човешка клетка -

Белгийски учени съумяха да основат в лабораторни условия нов тип човешка клетка благодарение на стволови кафези, заяви електронното издание Юрикалърт, представено от Българска телеграфна агенция.

Специалистите, работещи под управлението на професор Венсан Паск, са от Католическия университет в град Льовен.

Новите кафези доста наподобяват на естествените си двойници при човешки ембриони в ранен стадий от развиването им. Така откривателите по-добре могат да проучат какво се случва незабавно откакто ембрионът се вгради в утробата.

Когато всичко е наред, това става към седем дни след оплождането. В този миг ембрионът става недосегаем за проучване поради механически и етични ограничавания. Това накара учените да се заемат с създаване на модели на разнообразни типове ембрионални и извънембрионални кафези, с цел да изследват човешкото развиване в епруветка.

Екипът от Льовен сътвори първия модел на извънембрионални мезодермални кафези.

Те генерират кръвта при ембрион, оказват помощ за прикрепването му към бъдещата плацента и играят роля при образуването на примитивната пъпна шнур. При хората този тип кафези се появяват на по-ранен стадий от развиването, в сравнение с при ембриони на мишки, а може да има и други значими разлики сред типовете. Това прави нашият модел изключително значим: проучванията при мишки може да не ни дадат отговори, които да се отнасят и за хората, изяснява ръководителят на изследването Венсан Паск.

Ученият добавя, че в този момент ще могат да се учат процеси, които нормално остават недостъпни по време на развиването.

Белгийските учени се надяват, че в по-дългосрочен проект откритието им ще помогне да се хвърли повече светлина върху медицински провокации като проблеми с плодовитостта, спонтанни аборти и нарушавания в развиването.

Разработката е оповестена в профилираното издание " Сел стем сел ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР