Белгийски съд реши да спре европейската заповед за арест на

...
Белгийски съд реши да спре европейската заповед за арест на
Коментари Харесай

Отмениха заповедта за арест на изгнаника Пучдемон

Белгийски съд реши да спре европейската заповед за арест на каталунските политици Карлес Пучдемон и Тони Комин, издадени от испански съд, заяви в Twitter самият Пучдемон.
" Белгийското правораздаване признава имунитета ни и взема решение да спре заповедта за арест и екстрадиция! ", написа политикът, представен от Нова телевизия.

Belgian justice recognizes our immunity and decides to suspend the arrest and extradition warrant! @toni_comin.
But now we are still waiting for the release of @junqueras, who has the same immunity as us. Spain must act in the same way as Belgium has done and respect the law
— Carles Puigdemont (@KRLS) 2 януари 2020 година
Пучдемон и Комин бяха определени в Европейския парламент от листата на каталунската коалиция Lliures per Europa ( " Свободни за Европа " ). Но по закон, с цел да получат мандати, те трябваше да положат клетва за честност пред конституцията в испанската ЦИК. Това значи, че те би трябвало да се появят персонално в Испания, където бяха оповестени за търсене.
Те не пристигнаха в Мадрид за церемонията по клетвата, изпращайки на свое място юрист с нотариално заверени клетвени актове. Само че изборната комисия отхвърли да ги признае като задоволителни учредения за включването на Пучдемон и Комин в листата на европейските депутати от Испания.
На 20 декември Съдът на Европейски Съюз реши да преразгледа по-ранното решение на съд от по-ниска инстанция, отхвърлил настояването на Пучдемон и Комин, в което те желаеха да бъдат подхванати ограничения, които да им разрешат да поемат отговорностите на европейските депутати.
Двамата получиха краткотрайни пропуски за Европейския парламент на 20 декември, цялостната акредитация може да бъде утвърдена през януари.
Съдът на Европейски Съюз призна на 19 декември, че някогашният заместник-председател на общото държавно управление Ориол Жункерас е получил имунитет като член на Европейския парламент незабавно след оповестяването на резултатите от изборите през май. По това време Жункерас беше в досъдебно задържане по отношение на изказванията за образуване на противозаконен референдум за самостоятелност през 2017 година
Испански съд отхвърли да го освободи от пандиза, с цел да постави клетва. Испанската ЦИК разгласи мястото на Жункерас за вакантно, като приключи пълномощията му и изпрати до Екологичен потенциал лист на депутатите, в който неговото име отсъстваше. Жункерас беше наказан на 14 октомври от Върховния съд на Испания на 13 години затвор по обвиняване в протест и заграбване на държавни средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР