Белгийската прокуратура не изключва да има връзка между атентата в

...
Белгийската прокуратура не изключва да има връзка между атентата в
Коментари Харесай

Белгийските власти не изключват връзка между атентата в Брюксел и ситуацията в Газа

Белгийската прокуратура не изключва да има връзка сред атентата в Брюксел нощес, при който бяха убити двама шведски жители, и обстановката в Газа. Прокуратурата е разкрила известия в поддръжка на палестинците, изпратени от убития тази заран от полицията причинител на атентата. Той е 45-годишен тунизиец, който обитавал незаконно в Брюксел. След атентата той популяризира видео, в което декларира своята принадлежност към " Ислямска страна ". Заплахата от терористична офанзива в белгийската столица остава най-високата допустима.

Националният спешен щаб на Белгия заседава, с цел да реши дали да остави най-високото равнище на опасност в Брюксел или то да бъде променено. Усилено се работи от нощес да се откри дали причинителят е работил самичък и дали страната би могла да бъде обект на нови терористични офанзиви.




Белгийските управляващи потвърдиха гибелта на Абдесалем Ласуед. 45-годишния тунизиец, който нощес умъртви двама шведски жители и тежко рани техен съотечественик, беше прострелян тази заран в кафене в брюкселския квартал " Скарбек ". Федералната прокуратура търси и възможни съучастници на причинителя.

Първоначалната позиция на управляващите беше, че няма връзка сред атентата в Брюксел и обстановката в Израел и Газа. По-късно обаче представител на прокуратурата сподели, че са разкрили текстови известия на причинителя в поддръжка на палестинците.



Атентаторът от Брюксел целеустремено е търсел шведски футболни последователи, пристигнали за мача Белгия - Швеция, който нощес беше пресечен след първото полувреме.

“Цел на причинителите са били шведски последователи, които са в Брюксел, с цел да участват на футболния мач на Червените дяволи. Двама шведски жители починаха. Трети човек се възвръща сега от тежки пострадвания. Не позволихме на футболните последователите да изоставен стадиона, до момента в който не се уверихме, че това може да стане по безвреден метод ”, съобщи Александър Де Кро - министър-председател на Белгия.



Премиерът на Швеция Улф Кристерсон заяви на конференция през днешния ден, че причинителят е обитавал и в Швеция. Смята се, че негова цел са били точно шведските футболни почитатели поради случаите на изгаряне на Корана в Швеция.

“Живеем в мрачни времена, виждаме това от известно време насам. В актуалната ни история Швеция и шведските ползи в никакъв случай не са били под толкоз огромна опасност, колкото сега ”, съобщи Улф Кристерсон - министър-председател на Швеция.



Кристерсон прикани Европейски Съюз да не бъде “наивен ” да и ускори контрола и защитата по границите и вътрешната сигурност. Утре се чака той да дойде в Брюксел, където ще взе участие във възпоменателна гала в памет на жертвите. Очаква се Кристерсон да има и срещи в Европейската комисия.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Европейският парламент, който заседава тази седмица в Страсбург, стартира сесията си през днешния ден с минута безмълвие в памет на жертвите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР