Белгия привика израелския посланик, за да осъди бомбардировката на Агенцията

...
Белгия привика израелския посланик, за да осъди бомбардировката на Агенцията
Коментари Харесай

Белгия привика израелския посланик след удар по агенция в Газа

Белгия привика израелския дипломат, с цел да осъди бомбардировката на Агенцията за развиване на страната в Газа, заяви белгийското външно министерство, съобщи Агенция Франс Прес.

Войната в Газа беше провокирана от нападението на Хамас против Израел на 7 октомври, вследствие на което починаха към 1160 души, най-вече цивилни.

Ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето твърди, че от този момент при военната атака на Израел в Газа са починали 27 131 души.

Брюксел заяви, че офисите на белгийската организация за развиване Enabel са били разрушени в северната част на Газа. Служител съобщи, че това е станало на 31 януари.

Той добави, че по време на бомбардировката в постройката не е имало чиновници.

Белгийският министър на външните работи Хаджа Лахбиб и министърът на съдействието за развиване Каролин Женез разговаряха с израелския дипломат Идит Розенцвайг-Абу в Брюксел.

" Министрите изрично осъдиха бомбения атентат и разрушаването на офисите ", обявиха от министерството.

" Унищожаването на гражданска инфраструктура е безусловно недопустимо и не е в сходство с интернационалното право ", добави то.

Лахбиб беше споделил две фотоси в обществените мрежи - едната на жилищна постройка с времеви щемпел, който сподели, че фотографията е направена на 28 януари 2024 година

Второто изображение показваше парчета от разрушена постройка, само че нямаше информация по кое време е направено.

Министерството на външните работи съобщи, че държавното управление е евакуирало чиновниците на организацията и най-близките членове на фамилиите им преди две седмици.

" Силно се надяваме, че тези хора - в това число доста деца - ще могат да изоставен Газа бързо и невредими ", добави то.

Белгия прикани за неотложно преустановяване на огъня, с цел да се разреши на филантропичната помощ да влезе в Газа.

Освен това тя ще повдигне пред сътрудниците си от Европейски Съюз въпроса за обезщетение за развалената инфраструктура по планове, финансирани от Европейския съюз и страните членки.

Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (ЮНКТАД) пресметна, че до края на ноември 37 379 здания - еквивалент на 18% от всички постройки в линията Газа - са били развалени или разрушени при военната атака на Израел.

Рами Алаззех, икономист от ЮНКТАД, който се занимава с подкрепяне на палестинския народ, съобщи предишния месец: " Новите данни сочат, че 50 % от постройките в Газа са развалени или разрушени. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР