Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че няма планове за създаване

...
Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че няма планове за създаване
Коментари Харесай

Лукашенко: Беларус няма планове да разполага или да разработва ядрено оръжие

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че няма проекти за основаване или за разполагане на нуклеарно оръжие в Беларус, заяви ТАСС.

" Не възнамерявам да разполагам тук нуклеарно оръжие, да създавам тук нуклеарно оръжие, да сътворявам или да употребявам това нуклеарно оръжие срещу който и да било. Това в никакъв случай не е било в проектите на беларуското управление и в моите проекти ", споделя Лукашенко в изявление пред японския ефирен канал Ти Би Ес, елементи от което цитира в петък организация БелТА.

На въпрос дали тези проекти биха могли да се трансформират при положение на утежняване на обстановката, Лукашенко споделя: " Не, такава обстановка, мисля, няма да има. Мисля, че и в Америка, и на Запад към момента не са полудели в такава степен, че да решаваме този проблем с нуклеарно оръжие ".

Същевременно Лукашенко предизвестява, че в случай че Съединени американски щати, Франция или Англия разположат нуклеарно оръжие в непосредствена непосредственост до Беларус, той ще изиска от съветския президент Владимир Путин да върне нуклеарното оръжие в страната. " За да не позволим в Беларус Хирошима и Нагасаки, с цел да не стане в никакъв случай такова нещо и даже да няма такава опасност за Беларус, аз споделих: в случай че американците, Франция или Британия разположат нуклеарно оръжие в непосредствена непосредственост до Беларус, да кажем в Полша, Литва или пък в Украйна, то аз ще желая от Путин да ни върне нуклеарното оръжие, което ние в миналото предадохме на Русия ".

По-нататък Лукашенко упреква Съединени американски щати за използването на нуклеарно оръжие против японските градове Хирошима и Нагасаки през Втората международна война и повтаря изказванието, че военна нужда за това не е съществувала, а само предпочитание за проява, че Съединени американски щати са се сдобили с нуклеарни оръжия.

Беларуският президент отхвърля в изявлението изказванията, че промените в конституцията на Беларус, признати неотдавна с референдум, разрешават разполагането на нуклеарно оръжие, като декларира, че и остарялата конституция не е била спънка за това.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР