Беларуският президент Александър Лукашенко, който е на власт от 1994

...
Беларуският президент Александър Лукашенко, който е на власт от 1994
Коментари Харесай

Лукашенко ще се кандидатира за нов мандат догодина

Беларуският президент Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 година, съобщи, че има намерение да се кандидатира за преизбиране идната година. Ако завоюва и осъществя мандата си, той ще ръководи страната си в продължение на 36 години . Лукашенко приказва в деня, в който Беларус, комшия и съдружник на Русия, организира парламентарни избори, избрани като машинация от опозицията.

„ Кажете им, че ще се кандидатирам на изборите (2025 г.) “ , споделя Лукашенко според канал в обществените медии, ръководен от неговия екип.

Гласуването в неделя е първото общонационално допитване след президентските избори през 2020 година Това гласоподаване провокира големи митинги против Лукашенко, за който се счита, че е манипулирал резултатите, с цел да удължи своето десетилетно ръководство. Оттогава президентът провежда голяма принуда против несъгласието, хвърляйки в пандиза стотици съперници и гонейки хиляди в заточение.

Реални опозиционни претенденти на парламентарните избори няма.

Противниците на Лукашенко в заточение приканиха беларусите да си останат вкъщи и да бойкотират вота. Лукашенко предизвести, че управляващите са „ научили урока си “ от митингите през 2020 година и няма да има „ протести “ по време на изборите.

Миналия месец мощната работа за сигурност на Беларус Комитет за Държавна сигурност (на СССР) провежда серия от акции, които съгласно правозащитната организация са били ориентирани към фамилиите на политически пандизчии. В момента има 1419 политически арестувани в пандизите в Беларус, съгласно водещата правозащитна група Viasna. Опозиционният водач в заточение Светлана Тихановская разгласява видео в обществените медии, в което отхвърля изборите.

„ Нека бъдем ясни: опитът на режима да употребява тези подправени избори, с цел да легитимира властта си, няма да бъде сполучлив “ , сподели Тихановская. „ Хората на Беларус прозряха тази машинация “ , сподели тя, като прикани интернационалната общественост да не признава резултата от гласуването.

Лукашенко хвърли своята затворена източноевропейска страна в още по-дълбока изолираност, откогато разреши на Русия да употребява беларуска територия, с цел да стартира своята атака в Украйна преди две години. Режимът в Минск разчита в огромна степен на Москва за политическа и икономическа поддръжка.

„ Ние постоянно ще бъдем дружно с Русия “ , сподели Лукашенко.

Видеото е архивно: Лукашенко подписа нов закон, който му дава пожизнен имунитет
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР