Беларуският президент Александър Лукашенко каза вчера, че е разпоредил създаването

...
Беларуският президент Александър Лукашенко каза вчера, че е разпоредил създаването
Коментари Харесай

Беларус ще създаде ново паравоенно формирование на фона на войната в Украйна

Беларуският президент Александър Лукашенко сподели през вчерашния ден, че е разпоредил основаването на ново формирование на доброволчески сили за териториална защита на фона на войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9467
В изявление пред Съвета за сигурност на Беларус Лукашенко сподели, че страната има потребност от паравоенни формирования във всеки град или село, които да служат като сили за териториална защита в допълнение към наброяващата 45 000 души беларуска войска в " случай на експанзия ".

" Ситуацията е комплицирана. Казвал съм го нееднократно: всеки мъж и освен мъж, би трябвало да кадърен да борави с оръжие ", сподели беларуският водач.

" Най-малко, с цел да пази фамилията си, в случай че се наложи, и жилището си, личното си парче земя, а в случай че се наложи и страната си ", добави Лукашенко, който разреши на Москва да нахлуе в Украйна от беларуска територия преди една година. Той нееднократно е казвал, че беларуската войска ще се бие единствено в случай че Беларус бъде нападната. Беларуският президент е казвал също, че " опитът " с Украйна постанова спомагателни сили за защита, показва Ройтерс.

" В случай на експанзия отговорът ще бъде бърз, недопечен и съответен ", сподели през вчерашния ден Лукашенко.

Беларуският министър на защитата Виктор Хренин сподели, че силите за териториална защита ще наброяват сред 100 000 и 150 000 доброволци, или повече, в случай че се наложи. Тези доброволци ще запазят цивилните си работни места. Министърът означи, че членовете на паравоенните формирования ще съставляват боен запас в спокойно време и могат да работят като партизански отряди при положение на война, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР