Беларуски прокурор поиска в четвъртък от съда в Минск да

...
Беларуски прокурор поиска в четвъртък от съда в Минск да
Коментари Харесай

Искат 12 г. затвор за нобелов лауреат в Минск

Беларуски прокурор изиска в четвъртък от съда в Минск да осъди носителят на Нобелова премия за мир Алес Беляцки на 12 години затвор , заяви Ройтерс, като се базира на изказване на правозащитната организация " Вясна ".

Беляцки и други трима подсъдими, единият от които е в чужбина, са упрекнати във финансиране на митинги и пране на пари . Освен това те са застрашени и от санкция в размер на над 73 000 $, заяви правозащитната организация " Вясна ", чийто съосновател е точно наказаният нобелов лауреат.

60-годишният Беляцки също по този начин е и един от най-видните измежду стотиците беларуски жители , които бяха вкарани в пандиза по време на потушаването със мощ на антиправителствените митинги, избухнали през лятото на 2020 година

Правозащитната организация " Вясна " изигра водеща роля в даването на правна и финансова помощ на стотиците беларуски жители, които бяха хвърлени в пандиза по време на всеобщите демонстрации, подбудени от успеха на президентските избори през 2020 година на дългогодишния водач Александър Лукашенко.

" Обвиненията против нашите сътрудници са свързани с активността им в региона на правата на индивида, с даването на помощ от правозащитния център " Вясна " на жертви на политически стимулирано гонене ", се споделя в изказване на " Вясна " по случая.

През октомври предходната година Алес Беляцки, който бе задържан дружно с двамата си сътрудници от " Вясна " през 2021 година, получи Нобелова премия на мир за работата си в региона на правата на индивида и демокрацията. Той показа премията с съветската правозащитна група " Мемориал " и украинския Център за цивилен свободи.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР