Беларуски активист, живеещ в Украйна, който от вчера бил в

...
Беларуски активист, живеещ в Украйна, който от вчера бил в
Коментари Харесай

Беларуски дисидент е намерен обесен в Киев

Беларуски деятел, живеещ в Украйна, който от през вчерашния ден бил в неопределеност, е открит мъртъв в парк в Киев, заяви украинската полиция, представена от Франс прес и Ройтерс.

Виталий Шишов ръководел основана в украинската столица неправителствена организация, помагаща на беларуси, избягали от гонения в страната си.

" Беларуският жител Виталий Шишов, липсващ през вчерашния ден в Киев, беше открит обесен в един от парковете на града, недалече от мястото, където живеел ", заяви в официално съобщение полицията.

Силите на реда са почнали следствие за хипотетично ликвидиране. Те споделиха, че се ревизират всички версии, в това число ликвидиране, маскирано като самоубийство.

Неправителствената организация на беларуския деятел Виталий Шишов осъди през днешния ден тази " интервенция, планувана " от режима на беларуския президент Александър Лукашенко за " очистване " на човек, подпомагал хората, бягащи от репресиите в Беларус, съобщи Франс прес.

" Няма никакво подозрение, че става дума за интервенция, планувана от чекистите (както назовават силите за сигурност, бел. АФП), с цел да отстранен един (човек), същински рисков за беларуския режим ", съобщи в Телеграм организацията " Беларуски дом в Украйна ".

" Виталий бе наблюдаван и (украинската) полиция бе известена за това. Неведнъж са ни предупреждавали както локални източници, по този начин и хора в Беларус за всевъзможни (евентуални) провокации, които може да стигнат до похищение и очистване ", продължава Неправителствени организации.

Според нея 26-годишният Виталий Шишов е бил заставен да се изсели в Украйна през есента на 2020 година, откакто е взел участие през август в антиправителствени митинги в южния беларуски град Гомел и " интензивно се е противопоставял " на управляващите.

Виталий Шишов ръководел организацията, помагаща на беларуси, избягали от гонения в страната си. Вчера той бе разгласен за липсващ от партньорката си, откакто не се прибрал от джогинг.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР