Беларус е задънена улица за Запада, за Путин Лукашенко е

...
Беларус е задънена улица за Запада, за Путин Лукашенко е
Коментари Харесай

С доставките на газ се прави политика

Беларус е задънена улица за Запада, за Путин Лукашенко е краткотрайно решение, споделя проф. Герхард Мангот Проф. Герхард Мангот е водещ специалист по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за интернационална политика във Виена.
- Проф. Мангот, по какъв начин оценявате обстановката в Беларус?
- За Запада е като задънена улица. От една страна, към този момент два месеца митингите не престават, само че от друга, те не могат да провокират свалянето на Лукашенко и той продължава да е на власт. Даже имаше гала по встъпването му в служба. И даже това, че няколко страни от Европейски Съюз не го признават, няма да помогне. Русия, въпреки и краткотрайно, твърдо стои зад Лукашенко. Тя не желае улицата да трансформира системата на властта и да сменя президента. В момента му дава опора не тъй като доста го харесва. За да бъде сменен с различен представител на ръководещия хайлайф е нужно време подобен човек да бъде квалифициран. Взаимоотношенията сред Путин и Лукашенко като цяло са много напрегнати и той е краткотрайно решение.
- Какво попречи на протестиращите да го смъкват?
- Не могат, тъй като той към момента има поддръжката на силовите структури, само че въпреки това, митингите изцяло не могат да бъдат заглушени, тъй като на улиците излизат задоволително хора, измежду тях има и доста деятели. А белоруският ОМОН наброява към три хиляди души, което е прекомерно малко, с цел да се оправи с многохилядните митинги. Затова не е ясно по какъв начин ще се развиват нещата по-нататък.
- А какво е визията на Европейски Съюз?
- Той би могъл, макар че не мога да го позволи, в недалечно бъдеще да разгласи, че признава Светлана Тихановская и задграничното държавно управление, което тя основава в този момент в Литва, за законни. Но тази възможност е дребна, тъй като това би означавало груба интервенция във вътрешните работи на страната. Това би могло да укрепи самочувствието на опозиционерите, само че не би довело до свалянето на Лукашенко. Фактът, че до момента Европейски Съюз не е наложил наказания на Белорусия, демонстрира изтощение по въпроса. Но даже и по някаква причина Европейски Съюз да разгласи Лукашенко за нелегитимен, то, според конституцията, ръководителят на министерския съвет би трябвало да извършва тази роля до идващите избори. Ако Европейски Съюз почита конституцията на Беларус, той би трябвало да съобщи, че занапред нататък ще контактува с шефа на държавното управление и ще го смята за законен президент, само че не и Тихановская. Затова се колебая, че Европейски Съюз ще се ангажира с нейното признание, макар че някои страни като Полша и Литва ще упорстват за такава стъпка.
- Какви са претекстовете на Турция да се намесва в Нагорни Карабах?
-  Причините са доста. Икономически - Азербайджан є е необходим като снабдител на газ. Анкара се стреми да зависи колкото се може по-малко от съветския газ или в най-лошия случай да не позволява увеличението на тази взаимозависимост.  Налице е и пантюркизмът. По тази линия Турция показва взаимност към Азербайджан. Също по този начин желае да накаже Армения за нейните искания по геноцида.  
- Как биха се отразили тези събития на газопровода " Турски поток "?
- Първата част към този момент е издигната и доставя газ за Турция. Турски поток-2 също е издигнат, само че по-нататъшните доставки на газ в Централна Европа, да вземем за пример за Австрия, към този момент не са уредени. Задръжките идват от страна на Европейска комисия. В случая Русия, надлежно и " Газпром ", са в много неподходяща позиция, тъй като зависят от решението на Европейска комисия и на Европейски Съюз. Все още не са решени въпросите към доставките на газ за България, за Гърция, за Румъния, за Унгария и така нататък
- Защо Европейска комисия попречва доставките на газ по този газопровод?
- Защото Европейска комисия непрекъснато политизира този въпрос. Тя трансформира въпрос, който има чисто стопански темперамент, в политически. По-рано Европейски Съюз непрекъснато обвиняваше Русия, че се възползвала от продажбите на газ за реализиране на политически цели. Сега Европейска комисия по всевъзможен метод се стреми да понижи каузи на " Газпром " на европейския пазар. Има редица европейски страни, които упражняват напън върху Европейска комисия да не позволява строителството. На Европейска комисия обаче й става все по-трудно да задържа по-нататъшното му създаване, защото " Газпром " се отхвърли да бъде притежател на тръбата на територията на Европейски Съюз и Европейска комисия към този момент не е в положение да употребява като претекст условията на Третия енергиен пакет. Трябва да се измисли нещо ново.  
- Каква е днешната обстановка към Северен поток2?
- Той от дълго време е подложен на напън от страна на Съединени американски щати. Успяха да го вкарат под действието на закона за глобите, който бе признат и влезе в действие през декември предходната година. Започнаха санкционни закани против европейски компании и институции, в това число и против немското пристанище Мукран, което се употребява от съветските строителни кораби и по този метод се попречи на полагането на тръбите. Накратко - задачата е окончателното прекъсване на този план.
- Около случая с Навални още веднъж стана дума за газовото трасе.  
- Този случай също влезе като мотив за прекъсването на Северен поток 2. След този случай Меркел съобщи, че още един път ще размишления във връзка по-нататъшното строителство, само че съгласно мен тя просто разтяга нещата във времето и чака да утихне шумотевицата. И тогава тя още веднъж ще каже това, което е заявявала неведнъж по-рано - че този газопровод е чисто икономически план и не трябва да го стопираме поради каквито и да било политически съображения. Смятам, че без значение от всички условия, германците ще се вкопчат в него и ще удържат на натиска.
- Дания към този момент даде своето единодушие?
- Наложи се " Газпром " дълго да чака това позволение на датското държавно управление за полагане на тръбите в датските териториални води. Дания дълго отлагаше и протакаше до последния вероятния период. Тя частично отстъпи на Съединени американски щати, тъй като не беше подготвена по нейна виновност да бъде спрян планът, на първо място с цел да не си скапва връзките с Германия. Аз съм сигурен, че там Меркел сносно усеща натиска и от страна на Норберт Рьотген, и от страна на Фридрих Мерц. Рьотген е огромен другар на Съединени американски щати и труженик за трансатлантическо съдействие и това го прави съперник на трасето. Но въпреки това, Меркел разчита на поддръжката на деловите среди в страната, изключително индустрията.
-  Значи в Германия има два лагера - единият " срещу ", другият " за "?
- Дори бих споделил три - такива като Рьотген са срещу, такива като Мерц не са за окончателното прекъсване, а за отсрочване до несигурно време, а главната част от немската енергийна индустрия се бори за незабавното довеждане докрай на СП-2.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР