Беларус е изправена пред спортни санкции, включително забрана за участие

...
Беларус е изправена пред спортни санкции, включително забрана за участие
Коментари Харесай

МОК заплаши Беларус с олимпийски санкции заради Лукашенко

Беларус е изправена пред спортни наказания, в това число възбрана за присъединяване под националния байрак по време на олимпийските игри в Токио следващата година, след обвиняванията на локални спортисти, че националният олимпийски комитет (НОК) ги дискриминира поради политическите им убеждения и изявленията им против президента Александър Лукашенко.

МОК разгласи, че проверява тези обвинявания, и предизвести, че страната може да понесе наказване, тъй като сходна политическа връзка е нарушение на олимпийската харта.

След вчерашното съвещание на Изпълнителния ръб на МОК президентът Томас Бах даде обещание на виртуална конференция, че ще " отбрани " беларуските спортисти, даже и в случай че Бордът вземе решение за наказания против НОК на Беларус. Германецът сподели, че тогава те евентуално ще се състезават в Токио, само че под безпристрастен байрак.

По-рано в писмо до МОК спортисти от Беларус, в това число олимпийски медалисти, обявиха, че " доста спортисти са изтезавани, бити и задържани " поради изложение на мнението си против режима на Лукашенко.

" Които не са съгласни с управляващите и потреблението на мощ, са обект на разнообразни форми на психическо принуждение и дискриминиране при спортни прояви от държавната власт, в това число НОК и спортното министерство на Беларус: премахване, прекъсване от надпревари, изваждане от националните тимове, непрекъснат психически напън и други форми на принуждение ", написа в писмото на Свободната асоциация на спортистите от Беларус, която прикани Борда на МОК да спре годишните заплащания към НОК и да им помогне.

Бах заяви, че МОК е влезнал в контакт с НОК на Беларус, само че по-късно е получил още недоволства от спортисти, които той разказа като " доста притеснителни ". Олимпийският президент призна обаче, че е получил уверения от НОК, че " спортистите ще продължат да се приготвят за игрите в Токио и за зимните в Пекин 2022, без значение от техните възгледи в тези сложни времена в Беларус ", а също по този начин, че селекцията за олимпийския отбор за Токио " ще бъде основана прецизно върху резултатите от огромни спортни надпревари ".

И въпреки всичко в МОК са обезпокоени. " Много сме загрижени, поради информацията, която получихме, и по тази причина ще я проучим и ще засилим нашето следствие - подчерта Бах. - В взаимозависимост от това какво установим, Изпълнителният ръб ще вземе решения. Олимпийската харта е доста ясна: нито един НОК не може да е в нейно нарушаване. В случай на нарушение на хартата МОК ще предприеме дейности, планувани в нея, като постоянно ще пази спортистите. "

 

Мрачно олимпийско бъдеще за щангите и бокса

Томас Бах разгласи, че мястото на повдигането на тежести в олимпийската стратегия на игрите в Париж 2024 е под опасност, тъй като МОК има " съществени терзания " за метода на управление на интернационалната федерация (IWF). На съвещанието на Борда на МОК е бил разискван настоящият мониторинг на IWF и най-много антидопинговите ограничения в щангите.

" Много сме загрижени за неналичието на напредък във връзка с промените в устава на IWF и на неналичието на самостоятелни съветници при тази процедура. Друго терзание е за ръководството, защото представителството на спортистите в IWF несъмнено би трябвало да се ускори. Говорим с федерацията и ще я съветваме, само че в същото време сега преразглеждаме програмата и квотата за щангисти на игрите в Париж 2024. Заявихме на IWF, че си резервираме правото да предприемем спомагателни ограничения, които включват преразглеждане на мястото на повдигането на тежести в програмата на Париж 2024 ", допълни Бах.

Олимпийският президент съобщи също по този начин, че МОК е " мощно угрижен " от неналичието на напредък и при аматьорската боксова асоциация (AIBA). През май 2019 година МОК в профил AIBA от образуване на квалификациите и на олимпийския шампионат в Токио, като ги разпореди на самостоятелна олимпийска комисия, и назначи група за мониторинг, водена от президента на международната федерация по битка (UWW) Ненад Лалович, да следи процесите в бокса.

" Получихме отчет от мониторинговата група - сподели Бах. - И мога да обобщя, че сме доста разтревожени по отношение на това, че няма прогрес в управническите промени в AIBA. Те приказват за избори за президент (б. р. - през декември), само че ние не виждаме напредък в управническите промени, което е по-важното. "

 

Токио 2020 представи план за спестовност на $280 млн.

Пред Борда на МОК оргкомитетът на Токио 2020 показа проект за " опростяване " на игрите, който да докара до икономисване на $280 млн. Сред 50-те мерки в плана са: съкращаване на броя на формалните лица с 10-15%; инфраструктурни промени за икономисване на електроенергия; унищожаване на церемониите в селото на спортистите; съкращаване на декорирането на олимпийските обекти с 30-40%; осъществяване на някои от предолимпийските прояви онлайн; усъвършенстване на транспортните услуги; понижаване на заниманията за фенове и т. н.

През декември 2019 година бе обявено, че бюджетът за Токио 2020 възлиза на $12.6 милиарда Оргкомитетът разгласи, че единствено отлагането на игрите за идващото лято е коствало нови $800 млн.

 

Бах ще е единствен претендент на изборите за президент на МОК

Бордът на МОК сложи краен период за подаване на кандидатури за президент - 30 ноември. Изборът ще е по време на 137-ата сесия на МОК в Атина (10-12 март 2021 г).

Томас Бах удостовери, че ще се кандидатира за втори пореден мандат, и най-вероятно ще бъде единствен претендент. Към момента нито един член на МОК не е декларирал подготвеност да се яви на изборите, а последните изследвания измежду тях са, че няма и да има различен претендент. 

Бордът на МОК насрочи и още една сесия - тъкмо преди откриването на олимпийските игри в Токио идния юли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР