Бежанците от Украйна вече са над милион и половина. На

...
Бежанците от Украйна вече са над милион и половина. На
Коментари Харесай

Пратениците на bTV от украинско-румънската граница: Десетки жени и деца пристигат на мястото


Бежанците от Украйна към този момент са над милион и половина. На границата на Украйна с Румъния при Порубне-Сирет обстановката става все по-критична. Там са и специфичните пратеници на bTV Ивайло Везенков и операторът Константин Димитров.

Вече десети ден по украинско-румънската граница не престават да прииждат хора и в този миг десетки дами и деца идват тук.

Веднъж пристигнали те получават помощ от неправителствени организации, от управляващите, както и от коли и рейсове, които идват от разнообразни точки на Европа, с цел да им оказват помощ с превоза, с намирането на заслон.

Само че това е краткотрайно решение. Пред тях остава въпросът в дълготраен проект какво ще вършат, по какъв начин ще обезпечат препитанието си и по кое време ще имат опция да се върнат в страната си, където е огромна част от техния живот, техните близки и всичко, което са имали досега.

Както множеството идващи тук, това семейство също е оставило всичко зад тила си. Съпругът на Татяна е прекосил браздата единствено поради израелския си паспорт. Брат ѝ е останал в Киев, с цел да се бие, споделя тя.

„ Всичко, което сме построили за 44 години, остана там и не знаем какво ще вършим оттук насетне. Започваме да живеем от нулата. Там се унищожават здания, мародерстват, крадат. Разбирате ли, обират всичко най-ценно. Не знаем дали ще се върнем в миналото още веднъж “, сподели Татяна.

На границата има храна, здравна помощ и вода. Трудното идва, когато хората би трябвало да решат накъде да потеглят. Качват се в рейсове и в коли на изцяло непознати, решили да подадат ръка.


„ Искаме да си останем у дома, само че по този начин се стекоха събитията и към този момент ще ни се наложи да обитаваме в Полша, за жалост. Сама с децата съм. Родителите ми - майка ми, татко ми са в Украйна. Както в този момент всички хора в Украйна се усещат - зле.

На 50 километра от границата един от хотелите към този момент работи като бежански център.

„ Условията са прелестни, взехме си душ и се отравяме на път. Идваме от Харков с кола, три дни пътувахме. При нас доста мощни гърмежи, доста огромни опустошения, умират хора “, показа бежанка от Украйна.


Бежанците остават в хотела за ден - два, по-късно потеглят, а местата им бързо се заемат от други.

В момента сме очевидци на най-голямата бежанска вълна в границите на Европа от Втората международна война насам.

Освен към границата с Румъния, сега потокът от хора е засилен към границата с Полша, Молдова, както Унгария и Словакия, които също сега одобряват бежанци от Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР