Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в

...
Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в
Коментари Харесай

Свален ли е българският флаг от украински бежанци

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тематика в обществените мрежи. Зачестяват историите, в които те са показани в отрицателен аспект, застрашавайки публичния ред. 

Твърдение: Украински бежанци са се пробвали да смъкват флага на България
Такава е и историята, съгласно която група украинци са се пробвали да смъкват националния байрак на България от Кръговото кръстовище на влизане в Свети Влас, с цел да слагат украинското знаме.

Информацията е доста популяризирана в изявления от консуматори във Фейсбук, оповестена е и в сайта .

Не е ясно обаче по кое време се е случил опитът за унищожаване на националния байрак. В разнообразни изявления във Фейсбук са посочени като дати 22 март, нощта на 24 против 25 март и нощта на 25 против 26 март.

Всички са безапелационни, че полицията е " замазала " случая. 

     

Освен на доста места във Фейсбук попадаме на информацията и в платформата TikTok. Споделен е единствено скрийншот от уеб страницата uniconbg.com, само че от TikTok видеото това не е видно, няма посочен създател и дата. Въпреки това видеото е гледано близо 16 хиляди пъти. В мненията се вижда утвърждение към случилото се.

     

Подобна е и обявата в тази Фейсбук страница. Въпреки неналичието на източник, информацията се приема за истина от доста хора.



Според уеб страницата случката в Свети Влас е провокирала реакцията и на президента Румен Радев.

" Вътрешният министър Бойко Рашков от седмици се бори с украинските вълнения и е уведомил президента Румен Радев, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения по проблема с бежанците. () Румен Радев обаче е дал зелена светлина на Рашков да арестува всеки, който прави закононарушения, без значение от обществения му и етнически статус ", написа в публикация на уеб страницата.

ПроверкаЕкипът за инспекция на БНР се обърна към формалните институции за инспекция на достоверността на случилото се.
От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - Бургас оповестиха, че не е постъпвал формален сигнал за опит за събаряне на националния български байрак на влизане в Свети Влас. 

" На база клюки, циркулиращи сред живеещите в Община Несебър, на 25 март от чиновници на Районно ръководство - Бургас е осъществена инспекция, от която е видно, че флаговете и до кметството на Свети Влас и на входа на града са били по местата си. Т.е. информацията, разказана в уеб страницата uniconbg.com не дава отговор на истината ", показват от Министерство на вътрешните работи - Бургас.

В коментар на обява във Фейсбук на 26 март в 11.14 ч. консуматор също разгласява фотография от Кръговото кръстовище на Свети Влас.

  

От Прессекретариата на президента Румен Радев също оповестиха за БНР, че изказванията в обявата на уеб страницата informiran.net не дават отговор на истината.

Заключение

Въпреки необятно популяризираната информация за опит за свалянето на българското знаме в Свети Влас от Министерство на вътрешните работи - Бургас отхвърлиха за сходен случай. Освен това изказванието в уеб страницата uniconbg.com не е подкрепено от доказателства - няма източник, точна дата и час, очевидци или снимков материал. Подобна информация не може да се одобри за достоверна, без значение какъв брой популяризирана е. В този смисъл Екипът за инспекция на обстоятелствата на БНР смята изказванието за НЕВЯРНО

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР