Бедственото положение в община Хайредин, Врачанска област, остава и днес

...
Бедственото положение в община Хайредин, Врачанска област, остава и днес
Коментари Харесай

Остава бедственото положение в община Хайредин заради язовир `Рогозен`

Бедственото състояние в община Хайредин, Врачанска област, остава и през днешния ден поради преливащия язовир „ Рогозен 1 ”.

Още нощес равнището на водата стартира да спада, само че през нощта още веднъж заваля, съобщи бТВ.

Вчера стана ясно, че язовирът е почнал да прелива през преливник, който е отчасти развален. Наложи се екипи по неотложност да стартират подсилване, а жителите на двете близки села Ботево и Бързина бяха евакуирани.

В с. Бързина локалната река е излязла от коритото си и се е доближила до къщите. Селото се намира тъкмо под язовир „ Бързина ”. Около 7 кубика в секунда изтичат сега през преливника и главния изпускател, което съгласно управляващите не е рисково. Тази река може да поеме до 10 куб. метра в секунда.

Кметът на Бързина Тихомир Трифонов успокои, че равнището на реката се намалява. Вземат се всички ограничения непрекъснато, към този момент всичко е под надзор, увери той. С две помпи през днешния ден ще продължи източването на язовира, съобщи още bTV.

В Мизия сега при 3 м сериозно равнище, там равнището на р. Скът е 1,86 м.

Нивата на реките в цялата страна са нараснали, като най-значително е покачването в северната част на България – на реките Огоста, Скът и Янтра.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР