Бебе е родено с помощта на ДНК на трима души

...
Бебе е родено с помощта на ДНК на трима души
Коментари Харесай

Първо бебе, родено от ДНК на трима души във Великобритания

Бебе е родено благодарение на ДНК на трима души за първи път в Обединеното кралство, удостовери регулаторът на плодовитостта.

Повечето от тяхната ДНК идва от двамата им родители и към 0,1% от трета жена донор.

Пионерската техника е опит да се предотврати раждането на деца с опустошителни митохондриални болести.

Родени са до пет такива бебета, само че не се оповестяват повече детайлности.

Митохондриалните болести са нелечими и могат да бъдат съдбовни в границите на дни или даже часове след раждането. Някои фамилии са изгубили голям брой деца и тази техника се преглежда като единствената опция за тях да имат лично крепко дете.

Митохондриите са дребните отделения в съвсем всяка клетка на тялото, които трансформират храната в използваема сила.

Дефектните митохондрии не съумяват да зареждат тялото и водят до увреждане на мозъка, мускулна загуба, сърдечна непълнота и слепота.

Първите утвърдени „ бебета от трима души “ в Обединеното кралство
Те се предават единствено от майката. Така че лекуването с митохондриално донорство е модифицирана форма на IVF, която употребява митохондрии от здрава донорска яйцеклетка.

Митохондриите обаче имат своя лична генетична информация или ДНК, което значи, че механически получените деца наследяват ДНК от своите родители и малко от донора. Това е непрекъсната смяна, която ще се предава през поколенията.

Тази донорна ДНК е подобаваща единствено за основаване на ефикасни митохондрии, не визира други черти като външен тип и не съставлява " трети родител ".

Техниката беше въведена за първи път в Нюкасъл и бяха въведени закони, позволяващи основаването на такива бебета в Обединеното кралство през 2015 година

Обединеното кралство обаче не продължи незабавно. Първото бебе, родено посредством тази техника, беше от йорданско семейство, лекувано в Съединени американски щати през 2016 година

Органът за човешко оплождане и ембриология (HFEA) споделя, че към 20 април 2023 година са родени „ по-малко от пет “ бебета. Не дава точни цифри, с цел да предотврати идентифицирането на фамилиите.

Тези лимитирани детайлности се появиха след искане за независимост на информацията от вестник Guardian.

„ Новината, че дребен брой бебета с дарени митохондрии към този момент са родени в Обединеното кралство, е идната стъпка в това, което евентуално ще остане муден и внимателен развой на оценка и прецизиране на митохондриалното донорство “, сподели Сара Норкрос, шеф на Progress Образователен концерн.

Няма информация от екипите в Нюкасъл, тъй че към момента не е несъмнено дали техниката е била сполучлива.

Професор Робин Ловел-Бадж от Изследователския институт Франсис Крик сподели: „ Ще бъде забавно да разберем какъв брой добре е работила техниката на митохондриална заместителна терапия на практическо равнище, дали бебетата са свободни от митохондриална болест и дали има някакъв риск от тях развиват проблеми по-късно в живота. "

Технически съществува риск от „ реверсия “, при която всички дефектни митохондрии, които се придвижват, могат да усилят броя си и отново да доведат до заболяване.

Някога беше изчислено, че всяка година в Обединеното кралство биха могли да се раждат до 150 такива бебета.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР