БДЖ организира празнично пътуване с парен локомотив по повод Деня

...
БДЖ организира празнично пътуване с парен локомотив по повод Деня
Коментари Харесай

Празнично пътуване с парен локомотив на 22 септември

БДЖ провежда празнично пътешестване с парен локомотив във връзка Деня на независимостта на България – 22 септември.

Специално пътешестване по маршрута София-Черепиш-София ще се реализира с парния локомотив 01.23, а композицията ще е в състав от шест вагона.

Атракционният трен ще отпътува от Централна гара София в 9:10 ч. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир „ Успение Богородично”, както и да прегледат музейната част в комплекса. В противоположното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Черепиш в 14:15 ч.

Цената на билета ще бъде 29.50 лева за пътешестване в двете направления (с включени непокътнати места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват гратис, без да употребяват настрана седящо място, като при закупуване на билети е нужен документ, удостоверяващ тяхната възраст.

Снимка: БДЖ

Парният локомотив от серия 01.23 е създаден в Швейцария през 1935 година и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 година той е избран за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната сбирка „ Железопътно наследство”.

През 1988 година 01.23 е възобновен като настоящ музеен локомотив на БДЖ. На 20 септември 1989 година той обслужва влака „ Ориент експрес” при прекосяването му през България.

През 2003 година локомотивът е възобновен още веднъж за придвижване и към сегашния миг се употребява за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във кино продукции.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР