БДЖ форсира една от най-тлъстите обществени поръчки, която се точи

...
БДЖ форсира една от най-тлъстите обществени поръчки, която се точи
Коментари Харесай

БДЖ покани "Алстом" и "Щадлер" за големия влаков ремонт

БДЖ форсира една от " най-тлъстите " публични поръчки, която се точи от началото на 2017 година Става въпрос за ремонта на дизелови и електрически мотриси  " Сименс ", собственост на " БДЖ - Пътнически транспорти ". Стойността на поръчката е 137 млн. лева без Данък добавена стойност. В четвъртък холдингът е поканил за директни договаряния румънския клон на френския колос " Алстом "  и унгарското отделение на швейцарската " Щадлер ", излиза наяве от уеб страницата на държавния транспортьор. Офертите им ще бъдат отворени на 24 юли. Крупната сума е за 5-годишна техническа поддръжка на 22 дизелови и 24 електрически мотриси.

Поръчката задълго бе блокирана от серия кавги. По време на предходната процедура бяха отстранени производителят на мотрисите - " Сименс ", и " Експрес Сервиз " - заводът в Русе, който се занимава точно с жп поправки. Българското дружество бе порязано с претекста, че не притежавало необходимия документ от Изпълнителна организация " Жп инфраструктура ". Преди време от  " Експрес Сервиз " обявиха, че могат да ремонтират мотрисите на много по-ниска цена.  " Сименс " пък бе отстранена, защото бе показала " Експрес Сервиз " за подизпълнител.

След като транспортният министър Росен Желязков освободи предходното управление на БДЖ поради буря от кавги за нагласени поръчки и прочие, новият ръб на директорите имаше опция да раздели поръчката на части, само че в последна сметка през януари реши да продължи процедурата със старите претенденти и по старите критерии. " Мениджърският екип на БДЖ извърши обширен разбор, в това число разновидности за преустановяване и пускане на нова процедура, и взе решение процедурата да бъде продължена, заради невъзможността да се отсрочват в допълнение належащите ремонтни действия, което би  довело до неспазване на графика за придвижване на влаковете, както и влошаване обслужването на клиентите " мотивираха решението си от БДЖ.

Междувременно  " ОфНюз " излезе с любопитна информация, че новите претенденти за поръчката имат българска връзка. Двете компании, поканени за присъединяване в процедурата, към този момент са се срещали с управлението на БДЖ, като са били придружени от еднакъв български представител - управител на  " Жп Тракция ", твърди онлайн изданието. Въпросната компания, която през последните години завоюва по много забавен метод милионни поръчки на националния транспортьор, се свързва с хазартния бос Васил Божков.

От БДЖ до момента не са коментирали тази информация. На въпрос на " Капитал " холдингът показва, че са водени диалози единствено с публични представители на " Алстом " и " Щадлер ", и че няма данни за партньорски връзки на тези компании с български компании. 

ПРОВАЛ

Опитът на БДЖ да купи нови влакове претърпя крах миналата година, когато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) анулира като противозаконна публичната поръчка за доставка на 42 нови влака за 675 млн. лв.. До прекратяването по незаконосъобразност се стигна, откакто водещи компании в производството на жп съоръжение като  " Сименс " и " Шкода " нападнаха в КЗК условията, сложени от възложителя.  Конкретното решение на Комисия за защита на конкуренцията е по жалбата на " Сименс " против заложени дискриминационни условия.

 

НОВ МАРШРУТ

На 1-ви юни за първи път ще потегли трен по маршрута Пловдив - Одрин, оповестиха през вчерашния ден от холдинга. От Пловдив влакът ще отпътува в 08:40 ч. и ще пристига в 12:18 ч. В противоположното направление влакът ще потегля от Одрин в 17:00 ч. и ще идва в 21:15 ч. Вагоните ще са два и ще се движат през почивните и празничните дни. Двупосочният билет Пловдив-Одрин-Пловдив коства 28.50 лв. с включено запазено място.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР