Базовата инфлация в еврозоната ще остане висока в обозримо бъдеще

...
Базовата инфлация в еврозоната ще остане висока в обозримо бъдеще
Коментари Харесай

Кристин Лагард: ЕЦБ ще продължи да повишава лихвите, за да намали инфлацията

Базовата инфлация в еврозоната ще остане висока в обозримо бъдеще и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да покачва лихвите, с цел да забави растежа на потребителските цени, сподели президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в изявление за испанския El Correo.

„ Постигаме прогрес, само че имаме още доста работа, до момента в който стопанската система на стане устойчива, макар че заетостта е добра, а безработицата е на най-ниското си равнище в историята.

Както беше обявено, инфлацията в еврозоната през февруари се забави до 8.5% от януарските 8.6%, до момента в който през октомври предходната година доближи рекордните 10.6%. Междувременно показателят CPI Core, който не включва цените на храните и силата, доближи исторически връх и се увеличи с 5.6%.

„ Твърде рано е да се разгласи победа над инфлацията в еврозоната “, сподели Лагард и добави, че централната банка е „ доста, доста евентуално “ да увеличи лихвите с 50 базисни пункта на идващото си съвещание на 16 март.

ЕЦБ увеличи трите си лихви с 3 процентни пункта през последната година. Пазарът чака главната рента по депозитите да доближи 4% тази година, спрямо 2.5% сега. Измерителят доближи рекордна стойност през 2001 година – 3.75%.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР