Базисната инфлация в еврозоната вероятно е достигнала своя връх, което

...
Базисната инфлация в еврозоната вероятно е достигнала своя връх, което
Коментари Харесай

ЕЦБ: Базисната инфлация в еврозоната вероятно е на върха си

Базисната инфлация в еврозоната евентуално е достигнала своя връх, което демонстрира закъснение на растежа.

Това оповестиха от Европейската централна банка, представени от Reuters.

Актуализацията на прогнозите евентуално ще затвърди упованията, че ЕЦБ ще спре серията от девет поредни покачвания на лихвените проценти, защото базисната инфлация, която филтрира най-променливите цени, се следи от близко от централните банкери в еврозоната.

" Медианните и междинните измерители на базисната инфлация демонстрират, че тя евентуално е достигнала своя връх през първата половина на 2023 година ", се споделя в публикация на финансовата институция.

ЕЦБ изброява към 10 показателя на базисната инфлация – от ограничения, които изключват обичайно променливите цени на питателните артикули и силата, до по-сложни, които употребяват математически модели, с цел да се съсредоточат върху устойчивите съставни елементи.

Изводите на банката са, че множеството от тях дават потребен сигнал за това накъде ще се движат общите потребителски цени в " средносрочен проект " - съзнателно неразбираем термин, който нормално се счита, че значи няколко години, прецизира Reuters.

Повечето от показателите към този момент " означават признаци на облекчение ", а последното отчитане за юли " като цяло подхожда " на упованията на ЕЦБ, се споделя в публикацията.

С изключение на силата и непреработените храни потребителските цени в еврозоната набъбнаха с 6,6% през предишния месец след покачването им с 6,8% през юни, демонстрираха данни от началото на седмицата.

След като се изключат алкохолът и тютюневите произведения обаче, инфлацията остава постоянна на равнище от 5,5% заради ускорение на цените на услугите.

Въпреки това ЕЦБ съобщи, че нейният личен измерител на непрекъснатия и общ съставен елемент на инфлацията (PCCI) " наподобява е почнал да понижава и при услугите ".

През юни измерители на базисната инфлация към момента са в необятен диапазон сред 2,9% и 6,9%, само че тези с най-голяма прогностична мощ се намират " в долната половина на диапазона ", допълват от банката.

Припомняме, че обособени данни на ЕЦБ, оповестени в понеделник демонстрираха, че растежът се е ускорил през второто тримесечие, като е повишен с 0,3% - повече от предстоящите 0,2% от анализаторите.

Икономиките на Франция и Ирландия се оказаха относително устойчиви през второто тримесечие, като първата отбелязва ритъм на повишаване на Брутният вътрешен продукт от 0,5%, а втората се е разширила с 3,3%.

Старши икономистът на ING за еврозоната Берт Колийн отбелязва, че Ирландия е изключение. " Без Ирландия растежът щеше да е на половина по-малък. Разглеждайки най-променливите съставни елементи, твърдим, че стопанската система като цяло е останала в застой ", декларира той. " Съдейки по данните от изследванията, с които разполагаме досега за третото тримесечие, упованията са в посока надолу за идващите тримесечия. "

Испания също се показва добре, като отбелязва растеж от 0,4%. Германия обаче се оказва по-слаба през същия тримесечен интервал, като не съумява да означи никакъв напредък.

В по-далечна вероятност, еврозоната е изправена пред неустановеност, която дава учредения на Европейската централна банка да се замисли дали да продължи с акцията си за повишение на лихвените проценти в битката си с рекордната инфлация.

 Големите компании в блока регистрират стагниращи равнища на интензивност и не виждат усъвършенстване през актуалното тримесечие, като рисковете клонят към още по-негативни резултати.

" Продължаваме да считаме, че стягането на паричната политика ще оказва все по-голямо въздействие върху интензивността през втората половина на тази година ", показва в умозаключение Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР