Базиран във Финландия стартъп е разработил нова технология, която произвежда

...
Базиран във Финландия стартъп е разработил нова технология, която произвежда
Коментари Харесай

Финландски стартъп създава протеин на прах от въглероден диоксид и вода

Базиран във Финландия стартъп е създал нова технология, която създава протеин на прахуляк от въглероден диоксид. Протеинът е подобаващ за човешка консумация. Името на компанията е Solar Foods. Тя започва през 2017-година.

Технологията употребява електричество и въглероден диоксид, уловен от въздуха, с цел да основава субстанция, която има усет на брашно. Прогнозите са продуктът да бъде пуснат на пазара до 2021 година.

Белтъчини сформират към 50% от наличието на пудрата. Останалото са въглехидрати и мазнини. Идеята на Solar Foods е новият протеин да се употребява като съставна част в хранителни артикули, само че и като част от други възможности на месото – да вземем за пример растителни бургери.
Мотивацията на компанията идва от вярването, че може да се прекъсне връзката сред производството на храна и селското стопанство.
Производството стартира в биореактор, където вода се разгражда до О2 и водород. Полученият водород се смесва с въглероден диоксид. След това със сместа се хранят микроби по време на развой на ферментация.

Pasi Vainikka, изпълнителен шеф на компанията, споделя, че към този момент се строи първата фабрика за произвеждане на продукта в цялостен мащаб.

„В момента работим с реактор, който е с размера на човек. В същинската фабрика няма да има такива реактори. Реакторите там ще са с размер на рейс. Ако имаш няколко от тях, можеш да произвеждаш хиляди тонове на годишна база. “, споделя той, представен от Telegraph.

Предстои да се мине процедурата по приемане на лиценз от Европейски Съюз, с цел да може продуктите на компанията да тръгнат на пазара до две години.

Solar Foods акцентира като свое преимущество, че няма да има взаимозависимост от фактори като климат и почва. Това ще е един източник на протеин, който щади природата.

Подобен е планът за основаване на месо в лаборатория. Процесът там обаче изисква микробите да бъдат хранени със захари. Тук те са сменени с въглерод, с цел да няма никаква връзка със земеделието.

Първата фабрика би трябвало да бъде приключена изцяло преди края на 2021 година. Плановете са с протеина от нея да се създават 50 милиона порции храна годишно.

Настоящото произвеждане е ниско. Правят към 1 кг дневно. Има подозрения какъв брой ефикасен в действителност е процесът. Те могат да бъдат оборени единствено със започването на по-масово произвеждане.

Миналата година, Европейската галактическа организация е поканила компанията да се причисли към център за бизнес инкубация във Финландия. Там Solar Foods показва своите хрумвания за произвеждане на храна за астронавтите, които един ден ще потеглят към Марс.
Какво мислите за тези способи за произвеждане на храна? Бихте ли яли месо, което е основано в лаборатория или пък тази протеинова пудра?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР