Байдън нарече Си Дзинпин зле информиран и страшен диктатор. Не

...
Байдън нарече Си Дзинпин зле информиран и страшен диктатор. Не
Коментари Харесай

Байдън оскърби Си Дзинпин и помогна на Русия в Украйна

Байдън назова Си Дзинпин зле осведомен и заплашителен деспот. Не се е изказал от комплициране. Неслучайно Съединени американски щати отхвърлиха да се извинят, макар острата реакция на КНР. Това потвърждава, че договарянията на Блинкен в Пекин са се провалили с гръм и тропот и войната сред Китай и Съединени американски щати за Тайван е неизбежна. И това улеснява задачата на Русия в Украйна. Отговорът на главния въпрос: " Кога? " към този момент не е загадка.

Драматичните събития в Русия по отношение на протеста на Пригожин и войната в Украйна засенчиха също толкоз значими събития от другата страна на планетата.

Говорим за идния спор сред Китай и Съединени американски щати за Тайван. Тази война, която ще удари тежко международната стопанска система, само че ще помогне на Русия в спора в Украйна, беше доближена от две събития.

Първо, по-рано през юни, първото посещаване на американския държавен секретар Антъни Блинкен от доста време насам в Пекин, където той организира нормалните си пагубни диалози с висшето управление на Китай.

Второ, следващата „ уговорка “ на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, която въобще не беше такава. Собственикът на Белия дом с лукава усмивка, четейки от аутокю, назова китайския „ кормчия “ Си Дзинпин зле осведомен, изплашен и смутен „ деспот “.

Нова засегнатост

Байдън в допълнение подразни Си, когато по време на взаимна конференция с индийския министър председател Нарендра Моди, който беше на държавно посещаване в Съединени американски щати, той сподели, че „ не счита “, че изказването му за китайския водач „ има действителни последствия “ и комплицираните връзки с Китай.

Въпреки че всичко това, несъмнено, абсолютно към този момент беше реалност. Американският президент също по този начин твърди, че Блинкен е " имал ужасно пътешестване до Китай ".

В този случай, макар че мнозина одобриха тази фраза като тролство, Байдън не излъга. Тъй като задачата на Съединените щати е, преди Китай да стане още по-силен, да предизвикат Пекин към тайванска интервенция. За да наложат по-късно наказания на КНР по украински модел и под прикритието на измислени възмущения на западните страни да отпишат големия си дълг към Китай, да го лишат от пазарите на следени страни, да конфискуват активи, да забавят развиването и да го слагат на ръба на вътрешните безредици. Тъй като животът в Китай, несъмнено, ще се утежни съществено.

Съюзниците на Съединени американски щати, които към момента интензивно търгуват с Китай, несъмнено, също ще пострадат. Но за Съединените щати това е плюс: всичко скъпо от васалните страни ще потече към тях.

Следователно Блинкен направи всичко съвършено в Пекин и Байдън е доста удовлетворен от него. Президентът на Съединените щати, разяснявайки изказванията си, по тази причина сподели: „ Това не е нещо, което ще трансформира съществено “.

Планина за Байдън

В същото време куп високопоставени чиновници на Вашингтон се застъпиха с гърди за своя президент, като по всевъзможен метод ускориха офанзивите му против Си Дзинпин и КНР.

" Когато става дума за Китай, изцяло разбираемо е, че ще споделяме и вършим неща, които не им харесват... ", сподели Блинкен в неделя по CNN.

" Президентът приказва намерено, приказва непосредствено. Работя за него повече от 20 години и той приказва от името на всички нас ", акцентира държавният секретар, отговаряйки на въпрос дали споделя позицията на Байдън, който назова водача на КНР деспот.

„ Няма да се поколебаем да споменем областите, по които не сме съгласни... “, сподели на брифинг Ведант Пател, заместник-ръководител на пресслужбата на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Той акцентира, че Вашингтон и Китай " имат несъгласия и разлики " и това " не би трябвало да е изненада ". Затова – „ дано поговорим за различията си без подозрение “.

„ Президентът постоянно е прям и пряк, когато приказва за правата на индивида или световното водачество “, сподели Джон Кърби, координатор по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом, по CNN, базирайки се на характерността на Си Дзинпин.

Можеше да мълчи, само че се обиди

Интересен миг: китайците може и да не се обидят доста от Байдън, който непрестанно ръси какви ли не нелепости, изключително откакто това не се случва за първи път, не се сподели във Вашингтон и на пръв взор не беше от програмен темперамент.

Е хайде, индивидът се е изцепил, събира пари за избори по провинциите и всичко е окей. Но не. Китайците отхвърлиха да подценен грубостта на американския президент.

Китайското посолство във Вашингтон съобщи, че Пекин ще отговори изрично на забележките на Байдън по отношение на Си Дзинпин. Китайските дипломати приканиха Съединени американски щати „ неотложно да подхващат съществени дейности за справяне с отрицателното влияние и да съблюдава личните си отговорности “.

В противоположен случай Вашингтон " ще би трябвало да понесе всички последици " от тази обстановка. Съобщава се също, че китайският дипломат Сие Фън е " направил съществени изказвания и е протестирал остро " пред високопоставени представители на Белия дом и Държавния департамент.

В изказването се акцентира, че " пренебрежителните забележки на президента на Съединените щати " за президента на Китай " са неправилни, неуместни и безотговорни и съставляват открита политическа провокация ".

Китайската дипломатическа задача съобщи, че " държавното управление и народът не одобряват никакви политически провокации против висшия водач на Китай и ще дадат съдбоносен отговор на тях ".

" Изявленията на американския президент са безотговорни, опонират на дипломатическия етикет и съставляват открита провокация. Китай остро стачкува ", сподели формалният представител на китайското външно министерство Мао Нин.

Пробиване на ново дъно

Едно от първите известия, направени по време на забавеното посещаване на Блинкен в Китай, което докара до абсурда, беше, че китайският външен министър Цин Ган, някогашен дипломат във Вашингтон, сподели, че двустранните връзки са достигнали най-ниската си точка, откогато са открити дипломатически връзки сред двамата страни.

Сега би трябвало да признаем, че през последните няколко дни пробиха това дъно. Всичко се утежни. Съединени американски щати желаят да държат Китай в послушание, до момента в който към момента учат на Пекин какво да прави и по какъв начин да го прави.

А Китай изисква равноправни връзки от Вашингтон, като взема поради своите ползи, на първо място в Източна Азия, като е извънредно скрупульозен във връзка с американските измами в Тайван.

Вашингтон & Кo бързо трансформират този стратегически значим остров край крайбрежията на континентален Китай в „ китайска Украйна “. И виждайки нежеланието на КНР да се помири с това, те наводняват острова с оръжия, основават военни съюзи против китайците в района и обкръжават Китай с „ обръчи “ от американски военни бази.

Ето за какво един от събеседниците на Блинкен в Китай, Ван И, началник на кабинета на Комисията по външни работи на Централен комитет на ККП, настоя, съгласно ТАСС, държавният секретар на Съединени американски щати да спре да приказва за „ китайската опасност “, да вдигне глобите против Китай, да спре да потискате софтуерното развиване на страната и да не се намесва във вътрешните му работи. Ван И прикани за избор „ сред разговор или борба, съдействие или спор “.

И Байдън го направи! Освен това 35-минутната среща на Блинкен със Си Дзинпин, по време на която първият имаше не повече от 10 минути, с цел да изрази позицията на Съединени американски щати, естествено също се провали. Защото Пекин не желае да бъде другар с Вашингтон на старите условия на послушание, а Америка не е подготвена за връзки на равна нога.

За американците това е фундаментален миг, защото те към момента се считат за хегемони, които дефинират разпоредбите на играта, като изостават в доста връзки от китайците.

Не ги стопира даже добре познатата аритметика на триумфа в битката за международно владичество, когато съюзът на две суперсили побеждава третата.

Когато Съединените щати завоюваха Китай на Мао Дзедун на своя страна, една суперсила - Съюз на съветските социалистически републики - изчезна. Когато Русия и Китай са дружно и се опълчват на Съединени американски щати, може да се допусна, че американската надмощие няма да продължи дълго.

Как Блинкен беше признат в Пекин

За Китай спорът със Съединените щати, които не желаят да се трансформират, е решен въпрос и има причина - Тайван. Следователно управлението на КНР не си прави никакви специфични илюзии по отношение на пътуването на Блинкен и други високопоставени американски гости, в това число Мъск и Гейтс.

Пекин видя това не като опция да стартира още веднъж да бъде другар със Съединените щати като зависещ, а като късмет да си показа жестоко обсега на предстоящ спор. И да разбере по какъв начин да се увери, че това не погребва международната стопанска система, от което ще пострадат всички, и по какъв начин, в случай че би трябвало, да поддържате някакви взаимноизгодни връзки.

Тъй като Блинкен обича да изнася лекции за " автокрация " и " права на индивида ", китайците го одобриха много хладно. Азиатски наблюдаващи означават, че Блинкен е третиран като вандал, дипломат в двореца на китайския император.

Само китайският му сътрудник Цин Ган се държал наедно с него. Държавният секретар на Съединени американски щати не е знаел авансово дали ще го одобри високопоставеният чиновник Ван И, и е научил за приема от Си Дзинпин 45 минути преди да се състои.

Изглеждаше по този начин. Си, като се обърна, даде на Блинкен, който се беше навел в полупоклон, общително да стисна ръката му, която той повърхностно протегна към него. След това китайският президент седна отпред на овалната маса, а членовете на китайската и американската делегации седнаха един против различен в профил.

Така японският вестник Nikkei обърна внимание на обстоятелството, че водачът на КНР сътвори „ мизансцен, демонстрирайки своята власт “.

Каква колосална разлика от това, когато китайците поддържат връзка с руснаците!

Двубоят на Блинкен със Си Дзинпин

Всичко това не попречи на Блинкен да изрази настояванията и заканите на Вашингтон против Пекин. Ясно е, че те засягаха връзките на Китай с Русия по отношение на Украйна, само че освен.

Севернокорейската осведомителна организация KCNA, цитирайки шефа на департамента на външното министерство на КНДР Куон Джонг Гьон, заяви да вземем за пример, че държавният секретар на Съединени американски щати е направил „ заплашителни изказвания “ по отношение на взаимни „ военни ограничения “ с Южна Корея и Япония, че на Китай не би му се харесало, в случай че Пекин не окаже напън върху Пхенян.

Си Дзинпин, съгласно организация Синхуа, е споделил на Блинкен, че Китай не се стреми да провокира или да размени Америка.

" По същия метод Съединени американски щати би трябвало да почитат Китай и не би трябвало да накърняват неговите законни права и ползи. Нито една от страните няма да се пробва да оформи другата съгласно личните си стремежи и няма да лишава другата страна от законното й право да се развива ", акцентира той.

Ето за какво Байдън, под аплодисментите на обкръжението си, назова Си „ деспот “. Защото ползите на Съединените щати се простират върху целия свят, а желанието на китайския президент за тъждество е предизвикателство за Америка.

Не е изненадващо, че Блинкен не съумя да се контракти за обновяване на информационните канали сред военните на двете страни, което беше главната цел на пътуването му, показва The Washington Post.

Тези канали бяха затворени след провокативното посещаване на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван, последвано от доста други.

Не се получи, с изключение на всичко друго, тъй като министърът на защитата на КНР е... под американски наказания. Съединени американски щати желаеха контакти, преструваха се, че всичко е наред и, несъмнено, получиха удар.

Това не се случва сред равни. И надали Си и Байдън ще се срещнат при тези условия, с изключение на може би в коридорите на някой конгрес, където ще се окажат дружно.

Какво от това?

В връзките сред Съединени американски щати и Китай всичко е ясно и предвидимо. До края единствено едно нещо не е ясно: по кое време? Когато китайците се сблъскат с американците за Тайван, това ще бъде огромно облекчение във връзка с западния напън върху Русия. Защото това ще изисква Съединени американски щати да се съсредоточат върху войната в Тайван, предавайки Украйна на по-слабите й съдружници.

Тази есен ще се основат удобни климатични условия за китайската десантна интервенция, за която Поднебесната империя е подготвена. Ако Тайпе ненадейно разгласи своята " самостоятелност ", незабавно ще последва отмъщение.

Тайван ще организира президентски избори при започване на идната година. Очакваната победа на съперниците на обединяването с КНР може да накара Пекин да прибегне до военна мощ, макар че китайците, несъмнено, избират мирното обединяване.

В идеалния случай Пекин и Вашингтон се нуждаят от още няколко години, с цел да се приготвят по-добре за спора, а Съединените щати също „ източват “ Тайван за скъпа продукция, преди китайците да я получат. Но най-вероятно и на двете страни няма да им останат тези няколко години.

Такива вероятности са подбудени от Съединените щати - и в това те с наслада ще бъдат подкрепени от европейски васали, страдащи от многочислените разноски на украинската война, като се изключи Англия - " заледяване " на този спор.

Проправителствените американски медии към този момент намерено предизвестяват Киев, че териториите, които не отвоюва от руснаците в идващите три-четири седмици, ще го изоставен вечно. Страхувам се, че Москва ще се съгласи на „ заледяване “ и ще би трябвало да се подготвим – този път доста съществено – за нова украинска война. Или да живеем с опрян револвер в главата.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР