Батуми. Страните от Източното партньорство са постигнали значителни резултати, но

...
Батуми. Страните от Източното партньорство са постигнали значителни резултати, но
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева: ЕС е най-доброто място за живеене

Батуми. Страните от Източното партньорство са постигнали обилни резултати, само че има още какво да се направи. Партньорите би трябвало да вървят напред, само че и Европейският съюз (ЕС) би трябвало да има визия за бъдещето на Източното партньорство какво следва след 2020 година Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която взе участие в Батумската интернационална конференция, отдадена на 10-ата годишнина на самодейността, оповестиха от пресцентъра на министерството . Форумът събра в Грузия високопоставени политици от страните - членки на Европейски Съюз, и от страните от Източното партньорство, представители на бизнеса, университетските среди и неправителствения бранш.
Екатерина Захариева дискутира достиженията и европейското бъдеще на страните от Източното партньорство дружно със своите сътрудници министри от Швеция, Полша и Чехия.
Участниците в полемиката дефинираха Източното партньорство като една от най-успешните начинания и подчертаха, че връзките сред сътрудниците би трябвало да не престават да се развиват поредно и с нови хрумвания за бъдещето.
„ Източното партньорство е извънредно добра добросъседска самодейност, ориентирана към създаване на мостове и увеличение на свързаността сред страните - акцентира Захариева. – То промени манталитета в тези страни, само че предизвикателство пред тях е построяването на резистентност в техните общества “.
Сред достиженията на Източното партньорство министър Захариева открои Споразумението за асоцииране/Задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия, подписано през 2014 година сред Европейски Съюз и три от страните - Грузия, Молдова и Украйна, както и партньорските съглашения с Армения и Азербайджан. Тя посочи отпадането на визите за жителите на Молдова, Грузия и Украйна, и облекчения визов режим за жителите на Армения и Азербайджан.
„ Търговският продан сред Европейски Съюз и страните от Източното партньорство е повишен неимоверно през последните години, а хиляди младежи от тези страни са получили образованието си в Европейски Съюз “, сподели Екатерина Захариева. Тя акцентира основното значение на възпитаването на сериозно мислене у младото потомство за развиването на демокрацията – освен за страните от района, само че и за целия Европейски съюз. „ Трябва да се борим всеки ден за демокрацията. Европейски Съюз е най-хубавото място за живеене, само че би трябвало да вършим повече и в това отношение доста значима е ролята на младежите “, акцентира тя.
Екатерина Захариева посочи, че България е огромен покровител на разширението на Европейски Съюз, само че то, несъмнено, зависи от съответни условия. „ Това е съвместен развой - посочи българският вицепремиер, – той зависи освен от Европейски Съюз, само че и от страните, които аплайват. “ Тя се обърна към домакините, като съобщи, че Грузия, както и страните от Западните Балкани, са Европа, и акцентира сериозния прогрес на страната през последните години. Вицепремиерът открои смисъла на правосъдната промяна и развиването на гражданското общество като основни за напредъка на страната по пътя на европейската интеграция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР