Батуми. Президентите на Грузия, Молдова и Украйна от името на

...
Батуми. Президентите на Грузия, Молдова и Украйна от името на
Коментари Харесай

ТАСС: Грузия, Молдова и Украйна подписаха декларация за „стремеж към ЕС“

Батуми. Президентите на Грузия, Молдова и Украйна от името на „ Асоциираното трио “ подписаха Батумската декларация за устрема на трите страни към Европейския съюз. Церемонията по подписването беше излъчена онлайн в понеделник на страницата във „ “Фейсбук “ на грузинския президент Саломе Зурабишвили, предава TACC .

" След подписването на декларацията ние, трите страни, към този момент няма да бъдем същите. Ще се сближим. Черно море към този момент няма да бъде същото. Това ще бъде знак на връзка, обединяване, непосредственост в подтекста от трите страни. За това ще би трябвало да работим с Европейския съюз за правилото навън море ", сподели Зурабишвили на конференция, оценявайки значимостта на подписването на документа.

В понеделник в Батуми се откри интернационалната конференция " Европейският път на Грузия ". На срещата участваха председателятна Европейския съвет Шарл Мишел, президентът на Молдова Мая Санду и президентът на Украйна Владимир Зеленски. В рамките на конференцията се организира среща на президентите на Грузия, Молдова и Украйна във формата на „ Асоциираното трио “.

Украйна, Грузия и Молдова на 17 май в Киев подписаха меморандум за основаването на „ Асоциираното трио “, с цел да изразят своята увереност и „ твърдо предпочитание да станат членове на Европейския съюз “. В документа страните се оповестиха за усилване на процеса на интеграция с Европейски Съюз, а също по този начин подчертаха, че Източното партньорство (програма на Европейския съюз, чиято съществена цел е развиването на районното съдействие с Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна) се нуждае от нов политически подтик и установяване на нови хоризонти за съдействие.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР