Баскетболно игрище и четири скейтборд рампи в междублоково пространство във

...
Баскетболно игрище и четири скейтборд рампи в междублоково пространство във
Коментари Харесай

Спортна площадка в междублоково пространство се превърна в ябълка на раздора

Баскетболно игрище и четири скейтборд рампи в междублоково пространство във великотърновския квартал „ Кольо Фичето “ от две години пораждат непрекъснати разногласия сред Общината, по чийто план са направени, и жителите на квартала, които се оплакват от непрестанен звук. След решение на Административния съд във Велико Търново през предходната година спортното игрище беше временно затворено.
„ Не сме срещу детските игри, само че шумът е непоносим. Това спортно игрище не трябваше да бъде правено под терасите ни “, недоволстват съседите и упорстват спортните уреди да бъдат преместени в някой от градските паркове.

„ Спортният комплекс е изработен по план с европейско финансиране и в границите на 5 години не можем да го местим, тъй като поносим наказания “, е отговорът, който дава кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Още първата копка за построяването на оборудването през есента на 2015 година разбуни духовете на локалните хора, само че макар техните митинги и тъжби под балконите им беше изработен състезателен комплекс с баскетболно игрище с трибуни и скейтборд рампи. Спортният комплекс е н астойност 390 000 лв. по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “. Над 100 души се подписаха “срещу ”, още толкоз хора след време направиха контра подписка “за ” оставането на спортните уреди.

Подложени сме на непрекъснат шумов тормоз, оплаква се Янка Тончева, която е основател на огромна част от жалбите против спортния комплекс.

В началото на лятото на предходната година един от съседите внася искане до Регионалната здравна ревизия за прекъсване на площадката от употреба, тъй като, по думите му, тя е построена в нарушаване на Закона за устройство на територията. Такава заповед не трябва издадена и жалбоподателят завежда дело в Административния съд във Велико Търново. 

С решение на Общинския съвет спортните стадиони, от които недоволстват съкварталците на улица „ Проф. Илия Янулов “, са трансферирани за стопанисване и ръководство на общинското дружество „ Спортни парцели и прояви “. За по-малко от две години неведнъж потърпевшата от вандалски дейности спортна площадка е коствала в допълнение разноски за близо 40 000 лв. на данъкоплатците за премахване на вредите, за някои от които има съмнения, че са съзнателно дело на съседите. В момента три камери наблюдават за реда и сигурността на оборудванията, инсталирано е и осветяване.

„ Опитваме се да поддържаме площадката, тя се отключва заран и се заключва вечер “, изясни шефът на „ Спортни парцели “ Петко Павлов:

" Медалът има две страни. Едната страна е ползите на хората, които желаят да бъде безшумно под прозорците им и аз ги разбирам. Другата страна са ползите на хората, които имат деца, които би трябвало да играят някъде. Заградихме с ограда скейтбордната площадка. Платихме в допълнение, с цел да бъдат поставени гумени уплътнения сред металните елементи и дървените елементи на рампите. И всичко това даде резултат, тъй като при последващото премерване равнищата на шума към този момент бяха други. Идеята е тази – да създадем колкото се може по-безшумна да е площадката и децата да имат опция да играят. "

Казусът в елементи е прегледан в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР