Баскетболният треньор Людмил Хаджисотиров - Удо определи като уникален ден

...
Баскетболният треньор Людмил Хаджисотиров - Удо определи като уникален ден
Коментари Харесай

Хаджисотиров: Ще изживеем много от нашите мечти чрез Александър Везенков

Баскетболният треньор Людмил Хаджисотиров - Удо дефинира като неповторим ден за българския спорт, за българския баскетбол и изобщо за България, осъществилия се в събота трансфер на Александър Везенков в Сакраменто Кингс от Националната баскетболна асоциация (НБА).

" Това действително е най-високо равнище в света. Нашата страна да има човек на това равнище е неповторимо. Още по-хубаво е, че Везенков се потвърди в Европа и то по най-хубавия метод, надскочи доста упования, ставайки Най-полезен състезател (МВП) на Евролигата и това е най-естествената последваща стъпка чисто разумно. Иначе единствено по себе си това е извънредно мъчно, да стигнеш до това равнище и мисля, че посредством него доста хора ще живеем фантазиите си, които ние самите сме имали ", разяснява Хаджисотиров в изявление за Българска телеграфна агенция.

" През 90-те години, когато нямаше интернет и всевъзможни неща в България НБА беше ужасно известно и всички гледаха НБА може би поради Майкъл Джордан, Меджик Джонсън – тази неповторима генерация. И даже от моите другари тогава никой не гледаше европейски баскетбол, който беше толкоз отегчителен, че се чудехме по какъв начин да гледаме повече НБА. Сега нещата се трансформираха. Евролигата стана супер забавна за гледане като баскетбол, само че пък НБА и промяната на разпоредбите разрешават точно да повече европейци и момчета като Везенков да получат късмет и дай Боже да успее да се потвърди. Смятам, че когато има персонален образец, ползата се усилва доста повече като цяло към спорта, а в тази ситуация с Везенков би трябвало да се усили и към НБА, само че всички знаем сред баскетболните хора, че действително това е най-високото равнище на баскетбол, на гений, да не приказваме и на пари в света, а също и като професионализъм. Колкото и мощно да играе човек в Европа, постоянно примерът за доказване си остава НБА като най-силната лига ", сподели някогашният треньор на Рилски състезател.

" Убеден съм, че мощните изяви на европейските играчи оказват помощ за отварянето на лигата към Европа, тъй като в края на 80-те и началото на 90-те години пионерите, които бяха европейци в НБА, минаха през извънредно сложни неща. Първо, тъй като трябваше да играят против една феноменална генерация, може би най-силната в историята на баскетбола, тъй че хора като Дражен Петрович, Владе Дивац, Тони Кукоч са минали през най-трудното в може би най-силните години в НБА, когато имаше тотална отбрана, заплашителен атлетизъм, доста тактичност. Това ненапълно проправи път на идната генерация – Предраг Стоякович, Дирк Новицки, Тони Паркър, Пау Гасол и в този момент към този момент нещата и със промяната на разпоредбите напълно се отвориха. Преди малко прочетох, че Домантас Сабонис е преподписал със Сакраменто за 217 милиона $ за още пет години, което са някакви галактически суми. Това са заплати от по 50 милиона $, а най-високият бюджет на тим в Евролигата на Барселона е в границите на 42-43 милиона. Просто това са напълно други измерения, само че играта и превъзходството на европейците, на чужденците в последните години е доста радостна и това дава образец и вяра на всяко едно момче, че може с доста работа и непримиримост да стигнеш до там. Ние до момента нямахме за България подобен образец и извънредно доста се веселя, че тъкмо Александър Везенков прави това нещо, тъй като той е доста смислено момче отвън баскетбола, доста трудолюбив, непретенциозен и е страховит образец за всички деца, които сега се занимават със спорт или които ще го създадат ", съобщи още Людмил Хаджисотиров.

Попитан за мнението му за треньора на Сакраменто Майк Браун, Хаджисотиров разяснява: " Майк Браун е треньор на доста високо равнище. Той изкара Кливланд до финалите преди години, по-късно беше в щаба на Стив Кър в Голдън Стейт, а мисля, че беше и в националния тим на Съединени американски щати. Той е треньор, който обича европейските играчи и чужденците, играе по-различен жанр, който се приближава много и до Евролигата. Особено в нахлуване, със ужасно доста придвижване на топката и на хората. Един от моите треньори от преди е добър другар с него и това, което имам като информация от него още от предходната година е, че той много харесва Александър Везенков и имаше огромно предпочитание още преди този сезон да опитат да го привлекат. Като цяло има доста положително отношение към Везенков. "

Колкото до обстановката в състава на Сакраменто, чийто екип ще облече Александър Везенков, Людмил Хаджисотиров описа: " Ситуацията се промени с тима, тъй като те тази година направиха голям скок нагоре, приключиха трети в Западната конференция, която е пъклен мощна и е цялостна с доста класа и гений. Това за мен е нож с две остриета, тъй като те имат доста мощен гард в лицето на ДиАрън Фокс и център – Сабонис, което отваря играта на останалите. Мисля, че тъкмо в такава обстановка Везенков може да пасне доста добре. От друга страна конкуренцията в тима е доста огромна и той би трябвало да се бори в действителност за всяка минута. В Америка общо взето не им пука, че идваш от Евролигата или дали си бил МВП на Евролигата, или надлежно идваш от тим, в който си вкарвал по 7 точки, тях ги интересува какво правиш там на място и по какъв начин се адаптираш в тяхната среда и система. Неманя Биелица беше МВП на Евролигата, а не съумя да се приспособява добре към НБА. Същевременно един Никола Йокич, който тук играеше в Адриатическата лига отиде и направи невероятна кариера там. "

" Аз съм положително надъхан. Знам, че Везенков е доста работлив, твърдоглав и считам, че може да пасне доста добре в тази система. Всички ще се гордеем доста и ще му стискаме доста палци. В НБА, с изключение на приспособяването, устойчивостта, е доста значима и играта в отбрана. Там тя е по-трудна за европейците, тъй като в Евролигата имаш много взаимопомощ, до момента в който в НБА би трябвало да можеш да пазиш повече един на един. Затова да вземем за пример един свръхестествен гений и професор по баскетбол като Милош Теодосич, който господства в Евролигата, имаше заплашителен проблем в НБА и по тази причина не можеше да играе там. Но считам, че в нашия случай с Везенков, той доста добре предугажда обстановките, доста хубаво се движи с топката, плюс е висок, има огромно тяло и мисля, че ще може да запълва пространства, а тъкмо тези правила биха му помогнали ужасно доста в нахлуване. Другото нещо е чисто акомодацията към самия тим, жанр на игра и действително най-голямата разлика сред Евролигата и НБА е атлетизмът на играчите и чисто самостоятелната класа на играчите. Но в действителност аз съм доста положително надъхан и считам, че може да го направи. Той е доста зряло и интелигентно момче и считам, че доста добре знае, че ще би трябвало да се потвърждава от първата секунда там и действително всичко стартира от начало. Но съм уверен, че може и ще го направи по най-хубавия метод ", продължи българският баскетболен експерт.

" За мен всяко българско момче или момиче би трябвало да мисли по този метод, че е допустимо. Ние сме мислили по този начин, когато сме били подрастващи, макар че не е имало българин в НБА, а в този момент, когато на процедура имаш подобен положителен образец и то на терена, и отвън него, по-добро нещо от това няма. Много е значимо нашата страна и федерация, и изобщо всички да употребяват този късмет и да създадат голям маркетинг и промоция на Везенков и на баскетбола като цяло. Защото това е златен късмет. Кога отново ще влезе българин в НБА един Господ знае. Всички си пожелаваме това да се случва по-често, само че това е един свръхестествен късмет. Везенков е един елмаз на нашата действителност и би трябвало да го използваме по най-хубавия метод, тъй като това в действителност е страхотна горделивост и отново споделям – ние ще изживеем доста от нашите фантазии посредством него ", приключи Людмил Хаджисотиров./БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР