Баскетболистът Александър Везенков попадна в Топ 10 на 49-ото издание

...
Баскетболистът Александър Везенков попадна в Топ 10 на 49-ото издание
Коментари Харесай

Везенков е в десетката за "Спортист на Балканите"

Баскетболистът Александър Везенков попадна в Топ 10 на 49-ото издание на анкетата " Спортист на Балканите ", проведена по традиция от Българската телеграфна организация. В обичайното допитване за 2022 година участваха националните осведомителни организации на страните от района - с изключение на се включиха редакциите на АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска организация (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания).

Везенков е единственият българин, който влезе в десетката. През тази година 27-годишното крило  приключи като №1 в класацията по извоювани битки на Евробаскет `22, а на клубно равнище той е главен състезател на гръцкия гранд " Олимпиакос ", с който игра във Финалната четворка на Евролигата и беше определен в идеалния тим на най-силния континентален шампионат.

Още двама баскетболисти откриха място измежду най-хубавите 10 балкански спортисти. И двамата са суперзвезди от НБА: определеният за най-полезен състезател в лигата на Съединени американски щати и Канада за сезон 2021/2022 Никола Йокич (Сърбия) и най-хубавият изпълнител на европейското състезание, взел участие за шести път в Мача на звездите на НБА Янис Адетокунбо (Гърция).

Останалите отличени са (по азбучен ред): международният и европейски първенец по плуване на 100 и 200 м св. жанр и международен рекордьор на 100 м кроул Давид Попович (Румъния); европейската шампионка по плуване на 200 м бътерфлай Лана Пудар (Босна и Херцеговина); спечелилият в Шампионската лига по футбол с " Реал " (Мадрид) и бронзов медалист от Мондиал `22 Лука Модрич (Хърватия); международният първенец в зала и европейски отличник навън в скока на дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция); първенецът на " Уимбълдън " и на Финалите на АТР Новак Джокович (Сърбия); международният и европейски отличник по битка св. жанр в кат. до 125 кг Таха Акгюл (Турция); и международната шампионка по волейбол Тияна Бошкович (Сърбия).

Общо 38 спортисти получиха гласове в анкетата тази година, като от българите бяха посочени още европейският първенец и международен вицешампион по битка кл. жанр Кирил Милов (кат. 97 кг), европейската шампионка по бокс Севда Асенова (кат. 48 кг) и европейският вицешампион по повдигане на тежести и международен рекордьор в изтласкването Карлос Насар (кат. 97 кг).

Победителят и точните резултатите в анкетата ще бъдат оповестени от Българска телеграфна агенция идната седмица.

 

Топ 10 в анкетата " Спортист на Балканите " за 2022 година (по азбучен ред):

Александър Везенков (България, баскетбол)
Давид Попович (Румъния, плуване)
Лана Пудар (Босна и Херцеговина, плуване)
Лука Модрич (Хърватия, футбол)
Милтиадис Тентоглу (Гърция, лека атлетика)
Никола Йокич (Сърбия, баскетбол)
Новак Джокович (Сърбия, тенис)
Таха Акгюл (Турция, борба)
Тияна Бошкович (Сърбия, волейбол)
Янис Адетокунбо (Гърция, баскетбол)

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР