Бащата на Валутния борд у нас проф. Стив Ханке даде

...
Бащата на Валутния борд у нас проф. Стив Ханке даде
Коментари Харесай

Проф.Ханке пред Епицентър: Политиките на Петков/Василев гарантират българска икономическа катастрофа

Бащата на Валутния ръб у нас проф. Стив Ханке даде особено изявление за Епицентър.бг пред репортера ни Кремена Кръстева.

Акценти от изявлението:

 

- Правителството на Кирил Петков предприе голословни политики, които подсигуряват българска икономическа злополука

- Идва опустошителна икономическа рецесия тази зима;

- И българските, и европейските политици не са готови за икономическата злополука, която сътвориха, като се включиха във войната с Русия;

- Обявявайки намерено война на Русия, държавното управление на Кирил Петков, както и настоящето служебно държавно управление отпред с Гълъб Донев, сложиха България на прицела на Русия;

 

- България е изправена пред сериозна опасност – трима политизци желаят да отстранен борда. Българското общество не зае каква пагубна игра играят Асен Василев и Атанас Пеканов;

- Приемането на еврото ще докара до по-разточителни държавни разноски, повече корупция и повече инфлация.

Ето и самото изявление:

- Проф. Ханке, по какъв начин се развива българската стопанска система на фона на прогнозите за световна криза?

- Европа, по гледище на Велика мощ - Съединените щати, е въвлечена в необявена война с друга Велика мощ - Русия. Европейските политици, в това число тези в България, се преструват, че знаят какво вършат и могат да избегнат опустошителна икономическа рецесия тази зима и по-късно. Всъщност малко на брой на политически властови позиции в Европа и другаде схващат по какъв начин работят пазарите. Ето за какво те не са готови за икономическата злополука, която сътвориха, като се включиха във войната с Русия. Глобалните вериги за доставки работят в спокойно време, само че не и когато светът е във война – гореща или икономическа война. Икономиките на Европа ще преживеят доста по-трудно, в сравнение с множеството прогнози. Това важи и за България. Правителството на Кирил Петков предприе редица голословни политики, които подсигуряват българска икономическа злополука.

- Как съгласно Вас да ограничим инфлацията у нас?

- Обявявайки намерено война на Русия, държавното управление на Кирил Петков, както и настоящето служебно държавно управление отпред с Гълъб Донев, сложиха България на прицела на Русия. Това докара до скок на разноските за сила. Единственият метод да се понижи получената енергийна инфлация е България да заеме по-неутрална позиция по отношение на Русия, както направи Турция.

- България има втория най-нисък външен дълг след Естония в Европейски Съюз, въпреки всичко виждате ли риск този индикатор доста да се увеличи, дългът внезапно да нарасне?

- Благодарение на валутния ръб на България, единствената посткомунистическа българска институция, която работи добре, дългът на България е невисок и добре следен. Докато валутният ръб е в действие, макар че равнищата на дълга може да се покачат малко, те ще останат „ следени “. Това ме навежда на една сериозна опасност, пред която е изправена България. Като стартираме от министъра на финансите Владислав Горанов, продължим с министъра на финансите Асен Василев и в този момент вицепремиера Атанас Пеканов, България има трима политици, които не харесват дисциплината на валутния ръб и желаят да го отстранен, като преминат към еврото. Всички те неведнъж са правили неоснователни, безотговорни изявления. Съвсем неотдавна Атанас Пеканов даже сподели, че прекосяването към еврото няма да усили инфлацията в България. Твърдението на Пеканов е голословно и неуместно. Интересното е, че българското общество наподобява знае каква игра играят тези трима политици. Българите знаят, че валутният ръб дисциплинира фискалните каузи на България. Затова обществото желае опазване на валутния ръб и 142-годишния лев. Обществото знае, че приемането на еврото ще докара до по-разточителни държавни разноски, повече корупция и повече инфлация.

- В момента Европа изпитва мощен дефицит на газ. Къде е решението на този въпрос съгласно Вас?

- Единственият метод да се постави завършек на енергийния безпорядък, който обгръща Европа, е да се отстранен глобите против Русия и да се договаря за спокойно съглашение в Украйна.

- Откроявате ли победител и губещ на този стадий във войната в Украйна?

- Няма да има спечелили във войната. Колкото по-скоро може да бъде реализиран контрактуван мир, толкоз повече вредите ще бъдат смекчени. За страдание светът не разполага с надарени дипломати, които да договарят за мир. Нямаме Талейран.

Визитка:

Стив Х. Ханке е професор по приложна стопанска система в университета Джон Хопкинс в Балтимор. Бил е консултант на президента Роналд Рейгън в Съединените щати, където е отговарял за приватизационните политики на Рейгън. Бил е и консултант на президента Петър Стоянов в България, където проектира и оказа помощ за въвеждането на валутния ръб на България.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР