Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и РИОСВ-Хасково са извършили

...
Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и РИОСВ-Хасково са извършили
Коментари Харесай

МОСВ: Няма опасност за екологичното равновесие на язовир „Ивайловград

Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ – Пловдив и РИОСВ-Хасково са направили инспекция на язовир „ Ивайловград “ по предписание на Министерство на околната среда и водите в неделя след сигнал на „ зелен телефон “ за измиране на риба в акваторията на водното тяло. Проверката е открила, че няма замърсяване на водите, оповестиха от Министерството на околната среда и водите.

При спада на равнището на язовира и заради характерния му релеф, тук-там се образуват дребни плитки сектори, в които остават рибни пасажи. Малките количества вода и ниските равнища на О2 са причина за измирането на рибата в тези сектори, изясняват от ведомството.

Във връзка с ръководството на водите в този язовир, министерството отбелязва, че още при започване на юни министърът на околната среда и водите Асен Личев е разпоредил да отпадне напътствието от предходното държавно управление размерите на язовирите от каскада „ Арда “ да се поддържат непрекъснато при 20% свободен размер от общия завирен размер. Язовир „ Ивайловград “ е част от енергийната система на страната и не е налице предпочитано обезпечаване на питейно-битови потребности по Закона за водите. Следва да се регистрира и натовареността на енергийната система при високите температури през тези месеци, сочат от Министерство на околната среда и водите.

В допълнение и в отговор на рибопроизводителите, в язовир „ Ивайловград “ има учредени две спешни зони за пренасяне на садките, при положение на изключителни условия. За това са осведомени и в Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури, допълват от ведомството.

Не на последно място България има обвързване за обезпечаване на водни количества за напояване в прилежаща Гърция – то произтича от Спогодбата за споразумяване на висящите финансови въпроси и развиване на икономическото съдействие сред Народна Република България и Кралство Гърция (Обн. Дъждовни води. бр. 87 от 3 ноември 1964 г.). Според нея годишно в интервала май-септември посредством месечните графици се освобождават в допълнение водни размери от язовир „ Ивайловград “ за напояване в Гърция. Българската страна е задължена да доставя на гръцката страна контролирана вода от река Арда за напояване на земи на гръцка територия всяка година в размер на 186 млн. куб. метра при година с 85% обезпеченост за период от 60 години, т.е. до 2024 година, доуточняват от Министерство на околната среда и водите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР