Бързото топене на антарктическия лед забавя драматично циркулацията на водата

...
Бързото топене на антарктическия лед забавя драматично циркулацията на водата
Коментари Харесай

Ускореното топене на антарктическия лед забавя драматично циркулацията в океаните

Бързото размразяване на антарктическия лед забавя трагично циркулацията на водата в международния океан и може да има пагубно влияние върху световния климат, морската хранителна верига и даже върху стабилността на ледените шелфове, откриха нови проучвания.

Циркулацията на океаните, която се състои от придвижването на по-плътна вода към морското дъно, спомага за обезпечаването на топлота, въглерод, О2 и жизненоважни хранителни субстанции по цялото земно кълбо. Дълбочинните океански водни потоци от Антарктида обаче могат да намалеят с 40% до 2050 година, съгласно изследване, оповестено в сп. „ Нейчър ", съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Зашеметяващо е, че се случва толкоз бързо ", споделя Алън Микс, палеоклиматолог от Орегонския държавен университет и съавтор на последния отчет на Междуправителствената експертна група по въпросите на климата. „ Изглежда явлението стартира да работи тъкмо в този момент и това е водеща вест ", счита той.

С повишението на температурите прясната вода от топящата се Антарктида навлиза в океана, като понижава солеността и плътността на повърхностните води и понижава низходящия поток към дъното. Докато предходни проучвания са разглеждали в детайли какво може да се случи с сходна нарушена циркулация в северната част на Атлантическия океан, при което Европа може да пострада от топенето на арктическите ледове, до момента едва е изследван механизмът на размразяване на ледовете на Антарктида.

Циркулацията на водата в океана разрешава на питателните субстанции да се издигат от дъното, като Южният ледовит океан поддържа към три четвърти от международното произвеждане на фитопланктон, който е в основата на хранителната верига, сподели вторият съавтор на проучването Стив Ринтул.

„ Ако се забави низходящото водно придвижване наоколо до Антарктида, ще се забави цялата циркулация и това ще докара до понижаване на количеството хранителни субстанции, които се връщат от дълбоките океански води назад към повърхността ", споделя Ринтул. Резултатите от изследването демонстрират също, че океанът към този момент не всмуква толкоз доста въглероден диоксид, откакто се разреждат горните му пластове, и по този начин от ден на ден въглероден двуокис остава в атмосферата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР