Бързи търгове за зимното поддържане на пътищата, разплащане с пътните

...
Бързи търгове за зимното поддържане на пътищата, разплащане с пътните
Коментари Харесай

Бързи търгове за зимното поддържане и плащане за Хемус


Бързи търгове за зимното поддържане на пътищата, разплащане с пътните компании за строителството на автомагистрала " Хемус ", на скоростния път Видин - Ботевград, както и на пътните поправки, предоставени през тази година, плюс индексация на строителните контракти. За това са се разбрали камарите на строителите и на пътни компании със служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, стана ясно след извършените в понеделник срещи.

Бързи търгове за зимното поддържане

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще разгласи публични поръчки за зимно поддържане на пътищата по съкратената процедура. За задачата арх. Шишков сподели, че е упълномощил правенето на документите до десетина дни.

Така по този метод той се надява да бъде решен казусът с пътното поддържане. Съгласно решението на 47-то Народно заседание от април актуалните контракти бяха удължени до 30 септември. Бившият районен министър твърди, че това решение е взето по гледище на премиера Кирил Петков, до момента в който той е желал да бъде записано до избор на нови компании след осъществяване на публични поръчки.

Въпросът със зимното поддържане е отворен и към този момент няма изясненост по какъв начин ще бъде решен.

Браншова камара " Пътища " обаче все още не е доста съгласна с препоръчаното решение от Шишков, стана ясно от думите на ръководителя на камарата Стефан Чайков.

Нека да забележим с какви ще са тръжните условия и тогава камарата ще излезе или с общо решение, или по-вероятно - всяка една от компаниите сама ще реши дали да взе участие в процедурите, разяснява Чайков, представен от Българска телеграфна агенция.

Плащане по огромните обекти

И в случай че за търговете няма реализирано единодушие, то за разплащането по огромните инфраструктурни обекти има такова.

Държавата ще направи всичко допустимо да бъде платено по огромните обекти, които се строят и за които не е плащано през последните седем месеца, с цел да няма закъснение на строителството им, сподели арх. Шишков.

Той посочи, че става въпрос за първите три лота на автомагистрала " Хемус " и за скоростния път Ботевград - Видин. " Ако има и още нещо, в разговор сме ", добави служебният министър.

Плащане на настоящите поправки

По договорите за настоящ ремонт и поддържане е реализирано схващане, че могат да бъдат платени предоставените поправки през тази година от държавното управление на Кирил Петков. Става въпрос за към 200 млн. лева, уточни Стефан Чайков.

Пътният отрасъл претендира за сертифицирани от пътната организация общо 720 млн. лева Останалите 520 млн. лева обаче няма по какъв начин да бъдат платени, тъй като те са за настоящ ремонт изработен през 2020 и 2021 година, за които има решение на Народното събрание.

Бюджетът на АПИ е рекорден тази година и е към 2.2 милиарда лева, като към края на юни от него бяха изразходвани към 700 млн. лева По тази причина няма да има проблем с разплащането на компаниите по огромните обекти и предоставените поправки през тази година, които на редица места не престават.

Индексацията на договорите

На срещата е реализирано единодушие по отношение на индексация на договорите в строителството по отношение на признатите от Народното събрание промени в Закона за публичните поръчки.

До дни двете браншови организации ще дадат предложение за методиката за индексация и в границите на десетина дни взаимно с финансовото министерство процесът да бъде финализиран, даде обещание министър Шишков.

Мегодиката за индексация, която е създадена дружно с финансовото министерство по времето на кабинета Петков, не планува таван на оскъпяването, сподели Светослав Глосов, почетен ръководител на Камарата на строителите. Това изказване е необичайно, защото някогашният финансов министър Асен Василев беше заложил таван от 15% за оскъпяване на договорите след индексация, до момента в който строителната камара настояваше той да отпадне.

Глосов обясни, че когато се потвърди, че оскъпяването би трябвало да е над 50 %, тогава ще бъдат обявявани нови публични поръчки. В момента по Закона за публичните поръчки един контракт не може да нарастне с повече от над 50 % по отношение на първичната му стойност. Именно това беше и повода договорите за настоящ ремонт и поддържане по времето на ГЕРБ да бъдат оспорени от служебните кабинети на Радев през 2021 година

Текущ и главен ремонт

По различен противоречив въпрос - съществени поправки са били маскирани като настоящи, е реализирано съгласие да се търси позволение на казуса посредством смяна в законодателството.

Технологиите се развиват, а в един миг, когато законодателството изостане от тях, стартира да страда бизнесът, а и администрацията, разяснява служебният министър на районното развиване.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР