Бързата поява на ваксините срещу Covid-19 е невероятен успех, който

...
Бързата поява на ваксините срещу Covid-19 е невероятен успех, който
Коментари Харесай

Защита на света, а не на големите фармации

Бързата поява на имунизациите против Covid-19 е необикновен триумф, който хвърли светлина както върху научните достижения на човечеството, по този начин и върху неговите обществени и стопански дефекти, написа в публицистичен материал в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция в петък.

Учените сътвориха имунизациите необикновено бързо, само че на фона на продължаващата пандемия за мнозина от най-уязвимите и изложени на риск хора към момента не е ясно по кое време ще получат достъп до тях. Създадохме ваксинни милиардери, само че не съумяваме да имунизираме милиарди, акцентира английското издание.

Неочаквана и приветствана смяна в позицията на Съединените щати може да промени това. Съединени американски щати показаха поддръжката си за проект за краткотраен отвод от отбраната на правата на интелектуална благосъстоятелност върху имунизациите и предизвикаха удивлението на огромните фармацевтични компании, чиито ползи дълго време бяха закриляни от Вашингтон.

Ръководителят на Световната здравна организация, лекар Тедрос Аданом Гебрейесус, с съображение дефинира това като грамаден миг в битката с Covid-19, отбелязва " Гардиън ".

Призивите за отхвърли от отбрана на правата на интелектуална благосъстоятелност върху имунизациите, лекуването и диагностицирането на коронавирус се ускоряват, откогато Република Южна Африка и Индия направиха оферти в този смисъл през октомври. По-богатите страни, които имат ползи във фармацевтичната промишленост, обаче се опълчиха на тези оферти. Очевидното неравноправие при разпределението на имунизациите става все по-явно. Все по-ясно се обрисуват и последствията от това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР