Бърза като вятъра и орисана да бъде сред най-добрите. Такава

...
Бърза като вятъра и орисана да бъде сред най-добрите. Такава
Коментари Харесай

Евгения Раданова - повелителката на леда

Бърза като вятъра и орисана да бъде измежду най-хубавите. Такава е Евгения Раданова в забележителната си спортна кариера, траяла повече от 20 години. Двукратна международна и седемекратна безспорна европейска шампионка, носителка на три медала – два сребърни и един бронзов от зимни олимпийски игри , и някогашна международна рекордьорка тя взе участие и на летни олимпийски игри, откакто в Атина показва страната ни в колоезденето на писта. За първи път стъпва на леда, когато е на 9 години и още тогава е запленена от магията на шортттрека.

" Моите родители ме заведоха на пързалката на стадион " Дружба " в центъра, с цел да се науча да карам кънки. Те доста харесваха и симпатизираха на спорта фигурно пързаляне. Аз харесвах всички типове спорт, само че шорттрекът ме плени с това, че имаше огромно съревнование с доста деца. Мисля, че това е нещото, което по-скоро надви в моя избор кой тъкмо мразовит спорт да избера ", връща се в спомените си Раданова.

След като подрежда във витрината си своите безчет оценки, в това число и последния български орден от Зимни олимпийски игри - сребро от Торино 2006, Жени се захваща с по-трудна задача - да съобщи наученото на пистата на децата, тръгнали по нейните стъпки.

" В децата виждам голямо предпочитание за игра като при всички деца. Трудно е да свършим работата, която е нужна, обвързвана с подготвителния развой, само че мен това персонално ме удовлетворява, тъй като считам, че децата би трябвало да бъдат такива. Твърде рано е да приказваме за каквото и да е като спортни достижения. За мен е значимо, че те изпитват удоволствието и виждам в тях тръпката, която може би и аз като дете съм усетила . Посланието ми към тях е да се забавляват и в случай че желанието е по-силно у тях, да продължат да се занимават със спорт. Аз съм тук и ще ги очаквам ", въодушевена е Раданова, която публично приключи спортната си кариера през 2010 година
 Снимка: Getty Images
Да упражняват с олимпийска медалистка е необикновено ентусиазъм за децата. Но те не крият, че Жени се отнася съществено към треньорската специалност и на моменти е строга.

" Понякога може да ни изгони, в случай че не слушаме ", усмихват се малчуганите и прибавят: " Тя е страхотна и специфична. Много повече от треньор "
 Снимка: bTV
Въпреки опциите да работи в чужбина, Жени въпреки всичко избира родината си. Тук провокациите са повече, само че удовлетворението от добре свършената работа постоянно е по-голямо.

" Винаги съм си мислела, че моят път е бил сложен, комплициран, без никаква история, с доста комплицирани условия за подготовка, само че все пак осъществих безусловно невъзможни и невероятни достижения. Аз имам вяра,че българските деца могат да създадат това нещо . Единственото, което бих желала е да бъде в по-добри условия. Не мога да си показва на гърба на Евгения Раданова да написа някоя друга страна! ", безапелационна е тя.

Елена Яръмова, btvnovinite.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР