Барселона. За втори пореден ден в Барселона имаше сблъсъци между

...
Барселона. За втори пореден ден в Барселона имаше сблъсъци между
Коментари Харесай

Euronews: Най-малко четирима задържани след сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и полицията в Барселона

Барселона. За втори следващ ден в Барселона имаше конфликти сред испанската полиция и последователи на каталунската самостоятелност поради произнесените от испанския Върховен съд присъди на сепаратистките водачи, предава Euronews .
Хиляди излязоха по улиците на основния град в Каталуния във вторник вечерта, с цел да покажат недоволството си от решението на правосъдните управляващи.
Снимки от ексцесиите в центъра на Барселона демонстрират по какъв начин силите за битка с безредиците се пробват да изтласкат протестиращите от площадите, до момента в който пожарникари се пробват да загасят запалените кофи за отпадък.
Огради също бяха запалени до Ла Педрера, дело на известния каталунски проектант Антони Гауди и една от главните забележителности на града.
Междувременно минимум четирима души бяха арестувани покрай постройка на локалната власт, откакто служители на реда се пробваха да изтласкат събралите се там стачкуващи.
Говорителят на сецесионисткото каталунско районно държавно управление незабавно осъди „ полицейското принуждение “, като уточни, че сепаратистите постоянно са били мирни и че дребна група скапва репутацията на придвижването.
„ Регионалното държавно управление осъжда всички насилствени дейности, както постоянно сме правили “, съобщи представителят на Меритсел Будо пред испанския народен ефирен оператор TVE.
В изказване настоящото испанско държавно управление осъди продължаващите митинги в района и изпрати поощрение към полицията.
„ Едно малцинство се пробва да наложи принуждение по улиците на каталунските градове “, се споделя в изказването, без да се дават спомагателни детайлности.
Лидерът на Испанската Народна партия (НП) Пабло Касадо прикани настоящия министър председател Педро Санчес да задейства закон за националната сигурност и да поеме контрола над силите за сигурност на Каталуния, с цел да „ подсигуряват сигурността и публичния ред “.
Насилието във вторник вечерта последва сходни митинги в града ден по-рано, които оставиха повече от дузина хора ранени и постановиха анулацията на 100 полета от летището в Ел Прат, откакто голям брой хора блокираха достъпа до терминала.
Последните безредици в испанския район Каталуния бяха провокирани от произнасянето на присъдите на деветимата сепаратистки водачи, които ще бъдат лишени от независимост за интервали до 13 години, поради присъединяване им в несполучливия опит за оповестяване на самостоятелност през 2017 година.
В изказване след присъдата в понеделник районният президент на Каталуния Ким Тора съобщи, че присъдата е „ засегнатост за демокрацията “ и съобщи, че локалните поданици ще реагират с „ неотстъпчивост и положителни маниери “.
„ Призоваваме за преустановяване на репресиите, за освобождение на политическите пандизчии, изгнаниците да бъдат свободни да се върнат вкъщи, за прошка, която би трябвало да бъде последна точка за всички, които са претърпели репресии “, добави той.
Ориол Хункерас, който получи най-голяма присъда, съобщи в изявление пред „ Ройтерс “, че решението единствено ще усили придвижването за самостоятелност на Каталуния.
„ Няма да спрем да мислим това, което мислим, идеалите не могат да бъдат изтрити посредством присъди “, сподели той и добави, че нов плебисцит е „ неминуем “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР