Барселона стана на Испания четири кръга преди края, като изравни

...
Барселона стана на Испания четири кръга преди края, като изравни
Коментари Харесай

Титла напук на проблемите: как "Барселона" се справи в трудна ситуация

Барселона " стана на Испания четири кръга преди края, като изравни върха през този век за най-ранно продобиване на купата. Каталунците водят с 14 точки при оставащи четири мача, а развиването на сезона надали е било предстоящо даже от най-големите оптимисти измежду почитателите на отбора поради всички проблеми, с които клубът трябваше да се оправя.

Срещу " Барселона " се води следствие поради заплащания към някогашния вицепрезидент на съдийската комисия, а клубът УЕФА да го извади от европейските шампионати. Отделно макар някои финансови " Барселона " към момента е с 200 млн. евро над лимита на Ла лига и не може даже да записва нови контракти на играчи като Роналд Араухо и Гави.

На този декор обаче отборът се оправя добре на терена, макар че тази купа пристигна по друг метод спрямо предходните.

Новият жанр на игра

Основната причина за триумфа на " Барселона " е страхотната игра в отбрана. Тимът завоюва 11 от мачовете си с 1:0, а досега е позволил 13 гола от началото на сезона. " Барселона " има всички шансове да усъвършенства върха по минимум позволени голове - 18 на " Депортиво " (Ла Коруня) през 1993/1994 и " Атлетико " (Мадрид) през 2015/2016.

Шави направи огромни промени в отбраната, като младият Алехандро Балде смени опитния Жорди Алба вляво, Жул Кунде, взет през лятото, се оправи на десния бек, а Андреас Кристенсен и Роналд Араухо бяха постоянни в центъра. С огромен принос за триумфите на отбора беше и вратарят Марк-Андре тер Щеген.

В халфовата линия младите Гави и Педри си заслужиха съпоставения с Шави и Андрес Иниеста, макар че сега отборът надалеч не играе по сходство на предишното. Дори в противен случай - при против " Реал " (Мадрид) през март " Барселона " имаше единствено 35% притежание на топката - нещо, което години наред беше изключено за отбора.

" Не сме предали модела си на игра. Не съм удовлетворен, че не държим топката. Понякога съперниците и събитията те принуждават да се затваряш, само че отбраната също е част от играта ", сподели Шави тогава.

Именно треньорът направи огромната смяна в отбора. Той пое " Барселона " през ноември 2021, а предишният сезон надалеч не беше сполучлив. Постепенно обаче Шави стартира да носи резултати, а съгласно испанските медии е трансформирал фрапантно държанието на тима, въвеждайки прецизни правила и санкции за футболистите, в случай че не ги съблюдават, по сходство на времената, в които той беше капитан на тима.

 Под ръковдоството на Шави
Под ръковдоството на Шави " Барселона " гони върха за минимум позволени голове в един сезон в Ла лига

Промяната в тима не беше евтина, като през лятото бяха привлечени, който е голмайстор на Ла лига, Рафиня и Кунде, а всеки от прехвърлянията беше за повече от 50 млн. евро. В началото клубът даже не съумя да записва всички нови играчи, само че на терена " Барселона " стартира мощно, а доникъде на сезона имаше единствено две равенства и една загуба в 19 мача. В композиция с неуверените изяви на " Реал " (Мадрид) в Испания купата към този момент беше въпрос на време.

 С 16-а победа в 19 мача С 16-а победа в 19 мача " Барселона " записа най-хубав старт от пет години

" Сега ни остава това ужасно възприятие след повече от 10 месеца труд и саможертви. Свършихме изключителна работата. За почитателите, за клуба, спечелването на тази купа беше жизненоважно за стабилността на плана. Трябва да продължим по пътя си. Тази купа значи, че се оправяме доста добре ", сподели Шави, под чието управление през този сезон отборът завоюва и Суперкупата на Испания.

" Барселона " се показа едва само в Европа, където отпадна още в групите на, а по-късно и от.

Несигурността за бъдещето

Въпреки че президентът на " Барселона " Жоан Лапорта съумя да стабилизира ситуацията в клуба с продажба на телевизионни права и други покупко-продажби, обстановката остава комплицирана, а това няма по какъв начин да повлияе и на бъдещето на тима.

" Барселона " би трябвало да освободи играчи и да понижи разноските си за заплати, в случай че желае да притегля нови.

Отделно стои въпросът с следствието по случая " Негрейра ". Президентът на УЕФА Александър Чеферин, че обстановката на " Барселона " е " една от най-сериозните, които е виждал ".

 Президентът на Президентът на " Барселона " упрекна " Реал " и Ла Лига в уронване на престижа

По-рано през днешния ден вицепрезидентът на " Бетис " Хосе Мигел Лопес Каталан съобщи, че чакат УЕФА да извади " Барселона " от шампионатите.

" Надяваме се до юни УЕФА да стигне до умозаключение. Смятаме, че е много евентуално да изключат " Барселона " от шампионатите за една година. Притеснени сме и сме ядосани. Важно е това да не бъде забравено. УЕФА има свои механизми и имам упования, тъй като това е най-големият скандал в историята на испанския футбол ", сподели Каталан.

Плановете на клуба за лятото бяха сложени в допълнение под подозрение след изненадващата оставка на шефа по футболните въпроси Матеу Алемани, който отговаряше за прехвърлянията в последните две години. Според испанските медии той има разлики с Лапорта и поради това е решил да си тръгне.

Завръщането на Меси

Въпреки проблемите президентът Жоан Лапорта към този момент намерено приказва за завръщане на. Голямата звезда си потегли в посока ПСЖ през 2021, когато " Барселона " нямаше по какъв начин да записва новия му контракт. Меси ще е свободен сътрудник от юни, а също така е в обтегнати връзки с ПСЖ. Веднага след спечелването на купата Лапорта съобщи, че " Барселона " прави всичко допустимо да го върне.

" Говорих с Лео, диалогът беше доста прелестен. Ще създадем всичко допустимо, само че той е футболист на ПСЖ, би трябвало да изчакаме сезонът да свърши и тогава ще приказваме по-спокойно ", сподели Лапорта.

 Феновете на
Феновете на " Барселона " чакат завръщане на Меси

Той не се тормози от слуховете, че Меси може да отиде в, откъдето му оферират най-малко 400 млн. евро.

" С цялото ми почитание към Саудитска Арабия, " Барса " си е " Барса ", това е неговият дом. Можем да се борим с всеки. Историята е зад нас, възприятията са прекомерно мощно, имаме 400 млн. почитатели по света ", сподели Лапорта.

За да върне Меси обаче, клубът ще би трябвало да откри метод да спести 200 млн. евро посредством продажба на играчи или да откри нови доходи в същия размер, с цел да съблюдава разпоредбите на Ла лига за финансов феърплей. Именно завръщането на Меси е една от аргументите за разногласията сред Лапорта и Алемани.

Според медиите нарочени за продажба са Ансу Фати, Рафиня и Феран Торес. Клубът ще се освободи от заплатата и на капитана Серхио Бускетс, който, че си потегля. " Барселона " обаче възнамерява привличането и на други футболисти като Илкай Гюндоган, само че се обрисува ново лято, в което клубът ще трепери до последно дали ще може да записва новите си футболисти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР