Банковите управляващи дружества у нас са организирали общо 48 договорни

...
Банковите управляващи дружества у нас са организирали общо 48 договорни
Коментари Харесай

Нетните активи на банковите управляващи дружества набъбнаха до 1.20 млрд. лева

Банковите ръководещи сдружения у нас са организирали общо 48 договорни фонда, демонстрират данните от Българската асоциация на ръководещите сдружения (БАУД). В техните портфейли са привлечени 1 027 024 954 лв.. А това в действителност е половината от чистите стойност на активите, ръководени от всички лицензирани ръководещи сдружения.

Най-големият банков фондмениджър е „ Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ ”, който е част от “КВС Груп ”. Дружеството е провело и най-вече групови капиталови схеми – 19. Те пък са привлекли и ръководят 775 297 404 лв.. Най-успешният съвместен фонд на това ръководещо сдружение е “ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен Отговорно Инвестиращ ” с рентабилност за последните дванадесет месеца от 9.84 %. Той е с най-висока рентабилност в групата и от началото на 2024 година и от началото на обществено предложение на негови дялове  – 13 юни 2022 година. В момента в портфейла му има 15.067 млн. лв..  

На 13 юни 2023 година завърши сполучливо преобразуването на „ Кей Би Си Управление на вложения “ ЕАД (с предишно название “Райфайзен Асет Мениджмънт България “ ЕАД) посредством вливане в „ Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ ”, Белгия.

Правното сливане на двете ръководещи сдружения бе последната стъпка от тяхната интеграция, след  като на 29 март 2023 година беше оповестена ефикасната дата на превръщане на  всички ръководени от „ Кей Би Си Управление на вложения “ ЕАД договорни фондове посредством вливането им в (под)фондовете, ръководени от „ Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ ”, Белгия посредством неговия Клон в България “Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ – Клон ” – София 1463. Дистрибутор на дяловете продължава да бъде „ ОББ “ АД с клонове в цялата страна.

Вторият по величина фондмениджър е “ДСК Управление на активи ” АД с 297.568 млн. лв.. В портфейла му има 16 договорни фонда.

Най-успешната групова капиталова скица е „ ДСК Растеж “. Фондът е обезпечил на клиентите си 14.09 % облага за последната една година. Той е на зелена територия от началото на общественото предложение на дялове и от началото на 2024 година. Схемата ръководи 19 470 759 лв.. Те са вложени в необятен набор от вложения, най-вече в акции и принадлежности, свързани с акции, с разнообразна отраслова специфичност. Това е интензивно ръководен портфейл, формиран най-вече от акции с капацитет за напредък на цените, търгувани на контролирани пазари в България и в чужбина и принадлежности, свързани с акции.

В тройката на сполучливите ръководещи сдружения е и “ЦКБ асет мениджмънт ” ЕАД.

В неговия портфейл са акумулирани 65.335 млн. лева, които са привлечени посредством проведените от него четири договорни фонда. От тях най-добре се показва „ ЦКБ Гарант “ – с облага от 9.08 % за последните дванадесет месеца. Той е подобаващ е за вложители, търсещи постоянен приход на спестяванията си при вдишване на невисок риск. Инвестиции са главно във висококачествени облигации, други дългови скъпи бумаги и принадлежности на паричния пазар, признати за търговия на контролирани пазари в страната и други страни.

“Тексим асет мениджмънт ” ЕАД ръководи активи на обща стойност 45.972 млн. лв.. Компанията е провела четири групови схеми с друг рисков профил. Най-успешният контрактуван фонд в групата е „ Тексим България “, който е с облага от 3.96 % за последните дванадесет месеца. Той е акумулирал 592 563 лв..

“ПФБК асет мениджмънт ” АД ръководи три фонда на “Първа капиталова банка ” АД. В портфейла му има акумулирани 13.098 млн. лв.. Най-висока рентабилност на клиентите си е обезпечил „ ПИБ Авангард “ – 13.43 % за последната една година. Това е световен високодоходен фонд в акции с акцент върху България, който ръководи 1.131 млн. лв.. Той предлага на вложителите бърз и на ниска цена достъп до интензивно ръководен, диверсифициран портфейл от акции и финансови принадлежности с висока рентабилност. Инвестициите на фонда не са лимитирани от позиция на страна, пазарна капитализация или наличие в показател. Той е фокусиран върху откриването на компании с огромен капацитет за напредък преди останалите пазарни участници, като разчитаме на личен и непознати разбори и оценки на фирмите.

“Общинска банка асет мениджмънт ” ЕАД е акумулирал 9.754 млн. лв. в своя портфейл. Управляващото сдружение е провело две групови капиталови схеми. От началото на общественото предложение на дялове (октомври 2009 г.) с най-висока рентабилност е договорният фонд „ Общинска банка – Балансиран ” – 26.39%, който ръководи 5.152 млн. лв.. Той влага главно в акции и търгуеми права, търгувани в България и в други страни членки на Европейския съюз, както и в страни отвън общността. 

При естествени условия се планува към 50% от портфейла на фонда да е формиран от акции, както и от търгуеми права за придобиване на акции от нови излъчвания при увеличението на капитала на съответните обществени сдружения. Останалата част от парите ще включва дългови скъпи бумаги, в това число ипотечни, други корпоративни и общински облигации, и ДЦК, както и на инструментите на паричния пазар.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР