Банковата ни система е стабилна. Това заяви в специално интервю

...
Банковата ни система е стабилна. Това заяви в специално интервю
Коментари Харесай

Шефът на БНБ с добри новини за всички българи с кредити

 Банковата ни система е постоянна. Това съобщи в особено изявление за Нова телевизия гуверньорът на Българската национална банка - Димитър Радев. Вложителите би трябвало да знаят, че парите им са на несъмнено място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

- Колко постоянен е банковият бранш у нас към този миг?

Димитър Радев: Банковия бранш все още е в доста добра кондиция, вследствие на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е подготвен, изключително в случай че приказваме за небосвод 3 и 6 месеца, за тази рецесия. Нашият банков бранш през последните години мина през огромни инспекции, които включваха също по този начин оценка на качеството на техните активи ", изясни Димитър Радев.

- В България има ли самодейност от страна на комерсиалните банки в помощ на крайния консуматор, на клиентите?

Димитър Радев: Това, което ще стане, е, че в границите на два до три дни, евентуално до сряда, европейският банков орган ще разгласи насоки и критерии, по които да се ползват тези спомагателни ограничения. В основата на тези ограничения стои въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се отсрочват или стопират заплащания по банкови заеми. Или казано по-простичко - отлагане на заплащането по банкови заеми.

- Съветът ви към хората, които имат ипотечни заеми сега?

Димитър Радев: Те би трябвало да приказват с банките и това е точно задачата на регулаторните ограничения, които предлага Българска народна банка. Да се даде спомагателна еластичност, спомагателни благоприятни условия на комерсиалните банки, по този начин, че с този самостоятелен метод към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко състояние от позиция на финансова адекватност и ръководство на кредитния риск. "

- Отворихме дума за хората с заеми, само че не споменахме нищо за хората с депозити. Там съветниците споделят - без внезапни придвижвания в такива обстановки, това ли е и вашият съвет?



Димитър Радев: Те нямат доста огромна маневреност. Това, което несъмнено може да се каже и те би трябвало да го знаят е, че техните депозити са на несъмнено място.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР