Банковата карта заема второ място (54 на сто) сред предпочитаните

...
Банковата карта заема второ място (54 на сто) сред предпочитаните
Коментари Харесай

Проучване: Българите предпочитат да плащат в брой, вместо с карта


Банковата карта заема второ място (54 на сто) измежду желаните способи за разплащане от българите, а парите в брой не престават да държат първа позиция с 67 на 100. Това демонстрират резултатите от интернационалното изследване " Нагласи към методите на разплащане ", поръчано от " Ево Груп " (EVO Group) в партньорство с " Виза " (Visa) в страните от Централна и Източна Европа.

Като съществена причина да се избира заплащане в брой, 38 на 100 от интервюираните показват отсъствието на опция за цифрова трансакция в магазина или пункта за услуги.

Едва 25 на 100 от интервюираните българи са платили за последната си покупка в магазин с карта или благодарение на телефон, смарт часовник или друго устройство. На подобен въпрос за последната им онлайн покупка, 34 на 100 от интервюираните дават отговор, че са платили в брой при доставка.

Магазините, които обезпечават опция за цифрови способи на разплащане, се възприемат позитивно от българските консуматори - близо 41 на 100 от интервюираните считат, че те са модерни, а 42  на 100 от тях - че са насочени към клиента, демонстрират резултатите от изследването. Една пета от респондентите пък показват, че са си тръгвали от хранителен магазин, защото липсва опция за покупка с карта. Особено остро неналичието на цифровите разплащания се усеща на пазари и базари (42 на сто), при коафьор, бръснар, козметик (45 на сто), в такси (42 на сто), при доктор, ортодонт или физиотерапевт (35 на сто).

За да показа по-добре отношението на българите към парите, проучването разделя респондентите на шест сегмента:

" Скептиците " (27 на 100, от 35 до 65 години) са най-многобройната група българи. Не обичат да влагат или да се занимават с пари и не се доверяват на институциите. Предпочитат да държат парите си вкъщи. Кеш употребяват 57 на 100, а цифрово се разплащат 33 на 100.

" Кралете на живота " (20 на 100, преобладаващата част са сред 35 и 44 години). Те харчат бързо и безотговорно пари за това, което желаят. Предпочитат да заплащат в брой (67 на сто), едвам 24 на 100 употребяват цифрови способи на разплащане.

" Заможните " (16 на 100 от интервюираните, доминират сред 45 и 54 години). Контролират парите и разноските си, само че парите са единствено средство за реализиране на задачата - те ги имат, само че не е належащо да мислят за тях от самото начало и да се тормозят за тях. Само 26 на 100 употребяват пари в брой, 66 на 100 употребяват цифрови разплащания.

" Оптималните " (15 на 100, срещат се от 35 до 65 години) - умишлено ръководят парите си - употребяват промоционални предложения, възнамеряват разноските си и влагат в капитал. Ценят свободата на избора, по тази причина не отхвърлят нито една форма на заплащане. Петдесет и седем % обичат покупко-продажбите в брой, а безналичните – 39 на 100.

" Мечтателите " (14 на 100, основно сред 45 и 65 години) - биха желали да имат доста, само че все още нямат, а и не ръководят съществено парите. В брой заплащат 66 на 100, а цифрово – 27 на 100.

" Икономичните " (9 %, сред 55 и 65 години). Искат да възнамеряват деликатно разноските си. Случва се съвсем незабавно да похарчат всички пари, които получат. Разполагат с стеснен бюджет и са съсредоточени върху това да оцелеят. С банкноти и монети заплащат 38 на 100, а 51 на 100 употребяват карти и свързани устройства.

Международното изследване " Нагласи към методите на заплащане " е поръчано от " Ево Пеймънтс Интернешънъл " (EVO Payments International) и извършено от изследователския институт " ARC Rynek i Opinia " по методологията CAWI (респондентите са поканени да вземат участие в интернет проучване) върху представителна извадка от популацията на всяка страна на възраст 18-65 години. Данните са събрани в 14 страни (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Хърватия, България, Словения, Германия, Ирландия, Обединеното кралство, Мексико, Испания, Португалия). Виза е сътрудник на изследването в осем страни от Централна и Източна Европа, в това число България. Основната цел на изследването е да се събере информация за настройките и държанието на хората във връзка с другите способи на разплащане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР