Банките вече предлагат сметка за пенсионери и работещи без такси. Промените

...
Банките вече предлагат сметка за пенсионери и работещи без такси. Промените
Коментари Харесай

От днес можем да си открием платежна сметка в банката, която е освободена от такси

Банките към този момент оферират сметка за пенсионери и работещи без такси.  " Промените са свързани с метода на таксуване на платежната сметка за съществени интервенции (ПСОО), предлагана от Банката, съгласуван с измененията в използваното по отношение на ПСОО законодателство, а точно, че когато по ПСОО се правят интервенции по разпореждане на титуляря, в това число и изтегляне на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени по ПСОО средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти. Не се събира месечна такса за обслужване на ПСОО, когато по нея постъпват и се съхраняват средства по предходното изречение и лихвите върху тези средства ", показват от банката.

Клиентите няма да имат такса за разкриване и закриване на сметката, както и за изтегляне и внасяне през банкомат на същата банка. Месечна такса за обслужване няма да има, в случай че клиентите са получили превод над 145 лв. през настоящия месец. Банката предлага от през днешния ден и сметка за заплата, на която също няма да има такси при изтегляне и внасяне на банкомат на банката. Обслужването й на месец обаче ще коства 4,40 лв., а за клиенти без превод на работна заплата/друг регулярен ежемесечен приход над 145 лв. месечната такса ще е 4,90 лв.. От банката обаче прецизират, че сметките важат за лица, които към този момент са били клиенти на банката.

От Министерство на финансите оповестиха, че от 1 септември физическите лица в България ще могат да си откриват платежна сметка за съществени интервенции, като тази сметка ще се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации за обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти.

Условие за потреблението на платежна сметка за съществени интервенции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, посредством която да може да употребява посочените платежни услуги.

Промените се постановиха поради решение на Народното събрание за ограничение на заплащанията в брой. С тях се вкара задължението за всички работодатели със 100 или повече наети лица да изплащат трудовите им хонорари единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка в посочена от служащия или служителя банка в страната. Законодателят изключи от това обвързване хората, които работят по трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Затова с приемането на бюджета за тази година депутатите взеха решение всички банки да оферират сметки без такси, по които хората да получават заплатите, пенсиите и обществените си помощи, напомня pariteni. Става въпрос за платежна сметка за съществени интервенции, каквато и в този момент банките са длъжни да оферират и оферират.

Според специалисти новото с приемането на Закона за бюджета, е да се отстранен две от таксите – такса за поддръжка на разплащателна сметка и таксата за изтегляне на пари от банкомат на банката-издател на картата. Промените, направени посредством Закона за бюджета, стъпват в действителност на законодателство, което към този момент имаме, като се отстраняват тези две такси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР