Банките в еврозоната скоро могат да се сблъскат с трудности,

...
Банките в еврозоната скоро могат да се сблъскат с трудности,
Коментари Харесай

Предстоят трудности за банките от еврозоната, прогнозира председателят на надзорния съвет на ЕЦБ

Банките в еврозоната скоро могат да се сблъскат с компликации, в случай че актуалната икономическа рецесия се задълбочи и ерозира финансовите им позиции, съобщи в изявление за CNBC Андреа Енрия, ръководител на надзорния съвет на Европейската централна банка.

Досега финансовата система устоя на икономическия спад, провокиран от ковид, като учените и политиците настояват, че за разлика от международната финансова рецесия преди повече от десетилетие, кредитните институции са част от решението на сегашния пандемичен потрес, добавя БНР.

Как да се лимитират отрицателните последствия от икономическата рецесия?

"Банковият бранш в еврозоната е в доста мощна позиция да издържи на невиждан потрес ", съобщи Енриа пред бизнес малкия екран. Той обаче предизвести, че в случай че рецесията се утежни, някои банки "ще срещнат компликации при поддържането на спазването на минималните финансови условия “.

Коментарите му бяха малко откакто ЕЦБ разгласява оценка на 86 редовно значими банки в еврозоната, която сподели, че те могат да се оправят с провокациите, подбудени от коронавирусната пандемия. Ако обаче икономическата рецесия продължи, изчерпването на банковия капитал може да бъде "съществено ".

Банките бяха подложени от ЕЦБ на стрес тест при два сюжета: единият въз основа на прогнозата на централната банка за стесняване на брутния вътрешен артикул на еврозоната с 8,7% през 2020 г., а другият сюжет - за още по-силен спад от 12,6%. Съгласно първия сюжет, общото съответствие на капитала от първи ред на банките (т.нар. CET1), който е мярка за тяхната кредитоспособност, понижава с 1,9 процентни пункта. При втория сюжет обаче, коефициентът CET1 спада с цели 5,7 процентни пункта.

"При този втори сюжет няколко банки ще би трябвало да подхващат дейности, с цел да поддържат спазването на минималните си финансови условия, само че общият дефицит ще остане стеснен “, се споделя в известие на централната банка.

Банките в еврозоната постоянно се правят оценка въз основа на географското им състояние, като кредиторите в южните страни се преглеждат като по-високо рискови от тези в по-слабо задлъжнелите северни стопански системи. Въпреки това, Андреа Енрия съобщи, че осъществените проби "не са фокусирани върху обособени банки или обособени страни ".

"Особеността на тази рецесия е, че от време на време концентрацията на експозиция към избрани браншове на стопанската система, да вземем за пример, е по-важна от други измерители ", означи той.

По-рано през днешния ден ЕЦБ удължи до януари 2021 година настояването комерсиалните банки от еврозоната да не изплащат дивиденти и да не реализират противоположното изкупуване на акции. Централната банка също по този начин изиска и "изключително умерени " хонорари за висшите банкови чиновници. Тези стъпки имат за цел да разрешат на банките да запазят ненапълно стабилната си финансова позиция.

Банките да не изплащат дивиденти до края на годината, изиска ЕЦБ

"Всъщност не става въпрос за това какъв брой дълбока е рецесията, въпросът е какъв брой несигурни сме във връзка с финансовите траектории на банките “, уточни Енрия.

Към днешна дата европейският банков бранш е намалял с към 33% от началото на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР