Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, което е

...
Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, което е
Коментари Харесай

Банките в България отпускат все по-големи жилищни кредити

Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, което е обвързвано с продължаващото повишаване на цените на парцелите. Това излиза наяве от провежданата от Българската национална банка (БНБ) анкета за кредитната активност на банките в страната към края на 2023 година

Според резултатите банките стягат стандартите за разпределяне на заеми на компаниите, само че резервират без основна смяна стандартите за кредитиране на семействата. При корпоративните заеми се вижда повишение на лихвените проценти, изключително във връзка с наградата за по-рисковите заеми. При семействата има повишение на такси и комисиони, както и на условията за поръчителство.

Основните фактори за стягане на кредитната политика на банките са по-ниската податливост за вдишване на риск, нарасналата оценка на риска, а при фирмените заеми и по-високата цена на привлечения запас.

Статистиката на Българска народна банка сподели, че жилищните заеми в банковата система на България надвишават 20 милиарда лева през януари, до момента в който потребителските заеми допират 17 милиарда лева Ръстовете при корпоративното кредитиране се забавят поради нарасналите лихви.

Кредитният взрив при семействата продължава макар повишението на лихвите от страна на Европейската централна банка, почнало преди година и половина, както и макар повишението на условията за наложителни минимални запаси на банките в България, което изтегли от тях към 3.2 милиарда лева

Успоредно с това депозитите не престават да порастват поради покачването на заплатите в България и желанията на семействата да поддържат свободните си средства под формата на депозити в банките.

Относно инфлацията в България – – Българска народна банка предвижда през първото шестмесечие на 2024 година тя да продължи да се забавя гладко, само че да остане на релативно високо ниво.

Фактор, който се чака да продължи да оказва проинфлационно въздействие, е плануваното доста повишаване на заплатите и на частното ползване в изискванията на забележителен дефицит на работна мощ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР