Банките са пълни с пари, депозитите са с 35 млрд.

...
Банките са пълни с пари, депозитите са с 35 млрд.
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Банките са пълни с пари, депозитите са с 35 млрд. лева повече от кредитите

Банките са цялостни с пари, депозитите са с 35 милиарда лв. повече от заемите. Затова банките не желаят да заплащат рента. Големият напредък на депозити идва от бизнеса, който получи великодушни обезщетения. Хем са вдигнали цените, хем са получили обезщетения. Те даже не ги влагат, а ги поставят в депозити. Това сподели за " Твоят ден " Георги Ангелов, старши икономист в " Отворено общество ".

" МФ не можа да емитира държавен дълг с лихви от 5-6% заради липса на интерес. Същевременно в банковата система депозити за над 100 милиарда стоят на нулева рента ", изясни той. И добави, че заемите на семействата порастват бързо, а ипотечните още по-бързо.

По думите му лихвите по новите заеми би трябвало да се повишат, с цел да се подтикват потребителите. " В ипотечните заеми обратно на логиката лихвите са по-ниски в сравнение с преди година. Паричната маса продължава да пораства, а това има проинфлационен резултат. Затягането на паричната политика има антиинфлационен резултат. У нас обаче не може да се приказва, че парите имат антиинфлационен резултат, в противен случай, кредитната агресия продължава да налива пари в стопанската система и да налива масло в огъня.

Според него би трябвало да има гладко прекъсване на наливането на пари в стопанската система, с цел да няма срив. " По-добре да се работи в този момент, с цел да не се спука и имотният балон. Таванът на надценката във връзка с цената на дадена стока не е добра концепция. Пример е и нулевото Данък добавена стойност на хляба, чиято цена вместо да падне, се подвигна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР