Банките леко са затегнали ипотечното кредитиране и вече дават финансиране

...
Банките леко са затегнали ипотечното кредитиране и вече дават финансиране
Коментари Харесай

Банките леко затегнаха заемите, дават до 85% от цената на имота

Банките леко са стегнали ипотечното кредитиране и към този момент дават финансиране при покупка най-много до 85% от цената на парцела. Това демонстрира инспекция в изискванията на заемите, откакто Българска народна банка остави 2% буфер при кредитиране и през второто тримесечие на 2024 година, написа „ 24 часа “.

Решението на управителния съвет на централната банка е взето поради продължаващото интензивно разпределяне на заеми. В претекстовете се показва, че волатилността на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и предстоящото закъснение на външното търсене може да докара до растеж на необслужваните заеми и на разноските за обезценки на банките. Допълнителен риск основава и почналото покачване на лихвените проценти, което щяло да се усети през идващите месеци.

Повишаването на буфера, заделян от банките от всеки заем, който може да стане рисков, стартира през 2021 година, когато бе вдигнат от 0 на 1%. От 1 януари 2023 година стана 1,5%, а от 1 октомври тази година става 2% и ще остане на това равнище най-малко доникъде на идната година.

 ГЕРБ/СДС

Три са главните критерии, по които банките правят оценка клиентите – дали имат просрочени други заеми, финансовото положение и източниците за погасяване. Ако заемът е ипотечен, в оценката се включва и цената на парцела, който ще служи като поръчителство.

Кредит се дефинира като подобен с невисок риск, когато се изплаща постоянно, а в случай че има забавена вноска, това закъснение е не повече от 30 дни. При постоянни закъснения с заплащанията заемът се преструктурира като рисков и се слага под особено наблюдаване. Тогава и банката би трябвало да заделя съответния буфер за него. Необслужван заем над 90 дни може да се трансферира за наложително събиране.

За различни способи за погасяване се мисли и когато длъжникът има дълготраен дефицит на средства или стане страна по правосъдно дело, което вероятно може да бъде изгубено и да сложи под риск заплащането на заема.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР