Банки и фирми за бързи кредити няма да начисляват наказателни

...
Банки и фирми за бързи кредити няма да начисляват наказателни
Коментари Харесай

Наказателните лихви при забавени вноски по заеми падат до 13 април

Банки и компании за бързи заеми няма да начисляват наказателни лихви за забавени вноски по заеми до 13 април. 

Мярката е в поддръжка на хората, изгубили краткотрайно или непрекъснато работа и приходи поради коноравируса и е включена в закона за извънредното състояние.

Гласуваният на второ четене в Народното събрание текст, който визира заемите, гласи следното: " До анулацията на изключителното състояние не се ползват последствия от веселба на заплащания на отговорностите на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки за веселба, както и непарични последствия като предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости ".

На процедура текстът е с доста необятен обсег и включва всевъзможни забавени отговорности на жители и компании към други фирми  - не единствено по заеми, а и неплатени в срок сметки за ток, парно, вода, телефон, телевизия и прочие

Освен че няма да заплащат наказателна рента, затруднените финансово жители няма да бъдат вписвани в Кредитния указател като нередовни платци.  А в периода на изключителното състояние кредиторите няма да може да прибягват до предварителна дължимост на задължението и да завеждат каузи против длъжниците. Спират и запорите на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови хонорари и пенсии, както и осъществяване на описи на движими и недвижими движимости.

Трябва ясно да се знае, че заемът не се опрощава. Неизплатените вноски би трябвало да се погасят в цялостния им размер. За разлика от някои европейски страни българското държавно управление отхвърля изрично да вкара като изключителна мярка опрощаване на заеми.

Премахването на наказателната рента също е в помощ на кредитополучателите, тъй като тя е по-висока от общоприетата, разясниха финансови специалисти. Ако при ипотеките главната рента е 3-4%, то при веселба постоянно е двойно повече за всеки минал ден. При три забавени вноски пък се желае предварителна дължимост.

Според специалисти не се постанова в допълнение разписване по какъв начин да се ползва мярката. Кредиторите автоматизирано би трябвало да престанат да начисляват наказателни лихви с влизането в действие на закона за изключителното състояние.

Не е посочено в какъв период длъжниците в усложнение би трябвало да погасят вноските си по заемите след приключване на изключителното състояние. Липсата на такава наредба значи, че гражданите трябва да създадат това незабавно, в противоположен случай са застрашени от глобите, които са били в действие преди избавителните ограничения.

Най-голямата изгода от този текст ще имат длъжниците към компаниите за бързи заеми, счита финансовият специалист Стефан Христов. Според него сега банките са склонни да изчакват и демонстрират схващане. Някои трезори даже осведомят свои клиенти, че в случай че имат усложнения, могат да внесат по-късно вноската си. Две банки към този момент оповестиха, че ще разсрочат заемите на клиентите си, които са наранени от рестриктивните мерки, въведени поради ковид.

Не е ясно обаче по какъв начин компаниите за бързи заеми ще реагират, тъй като наказателните лихви са единствено част от съпътстващите разноски, които натоварват сметката на клиентите им. Такива са например задействането на специфични „ гаранции “, когато някой не е в положение да си заплаща сметката и кредиторът продава вземането на друга компания, която начислява нова, доста по-висока рента.

Има и различен проблем - изключителното състояние бе оповестено на 13 март, а законът за изключителното положение ще се прегласува в Народното събрание след ветото на президента във вторник и не е ясно кога тъкмо ще влезе в действие. Дотогава по забавените вноски на затруднените от коронавируса жители и компании ще се трупат наказателни лихви.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР