Банката за развитие да осигури спешна ликвидност за малкия и

...
Банката за развитие да осигури спешна ликвидност за малкия и
Коментари Харесай

Манолова: Правителството да разсрочи сметки, ДДС, други данъци и осигуровки докато трае кризата

 Банката за развиване да обезпечи незабавна ликвидност за дребния и междинен бизнес, а страната да спре основаването на държавния ВиК-холдинг с капитал от 1 милиарда лева и да насочи средствата към фонд за спешна поддръжка на бизнеса.

Във връзка с икономическите опасности пред страната в резултат на пандемията COVID-19 Гражданската платформа " Изправи се.БГ " приканва държавното управление да предприеме следните ограничения за ограничение вредите от рецесията за жителите, бизнеса и семействата:

1. Правителството да предложи, а Народното събрание да утвърди основаването на фонд за подкрепяне на семействата, жителите и бизнеса като споделен риск сред тях и страната. Контролът на разноските да се реализира от специфична парламентарна комисия.

2. Правителството да предложи специфичен пакет от ограничения за дребния, междинен и фамилен бизнес, с цел да не се позволяват банкрути и загуба на работни места – във връзка с осигуровки и компенсации на служащите при понижено работно време, заболяване, карантина, отпуск заради понижаване размера на работа, насилствен неплатен отпуск и за другите произлизащи от рецесията случаи.

3. Правителството да спре основаването на оповестения държавен ВиК-холдинг с капитал от 1 милиарда лв. и да пренасочи средствата към фонд за спешно подкрепяне на дребния и междинен бизнес.

4. Банката за развиване в скоростен порядък да създаде артикул за ликвидна поддръжка на дребни и междинни компании, предвид на прогнозата за сериозна ликвидност при тях в идващите седмици. Това да бъде необятно оповестено посредством всички медии.

5. Министерствата на финансите и стопанската система да подхващат пакет от ограничения за отсрочено заплащане на Данък добавена стойност за интервала на рецесията, изключително в най-засегнатите браншове като храни, медикаменти и медицински произведения, детски храни, туризъм, услуги и други, съгласно тежестта на риска в секторите.

6. Министерството на туризма да предложи ограничения за ограничение на загубите на туристическия отрасъл - кредитни и данъчни ваканции за Данък добавена стойност, туристически налог, такси боклук и налог здания, пренасочване на средствата за реклама към подпомагащи ограничения и други

7. Да се подхващат ограничения от отрасловите министри за разсрочване на месечните сметки на жителите, дребния и фамилен бизнес и семействата, до момента в който трае рецесията: енергийният министър - във връзка с сметките за ток, газ и парно; министърът на районното развиване - за сметките за вода; министърът на превоза и известията – за сметките към мобилните оператори.

8. Министерството на финансите да създаде спомагателен механизъм за застрашените от финансов колапс общини - разсрочване на отговорности, спешно подкрепяне и повдигане праговете на допустимите дефицити като краткотрайна защитна мярка.

9. Социалното министерство да провежда обществен патронаж за възрастните хора от най-рисковите групи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР