Банката на Англия запази непроменени лихвените проценти в последното си

...
Банката на Англия запази непроменени лихвените проценти в последното си
Коментари Харесай

Английската централна банка запази лихвите непроменени, ден преди Брексит

Банката на Англия резервира непроменени лихвените проценти в последното си съвещание, отпред с Марк Карни. Стерлингът скочи с 0,5% по отношение на $, откакто Комитетът по парична политика на централната банка гласоподава да резервира базовия лихвен % на равнище от 0,75%.

Решението за опазване на лихвата беше взето със 7 против 2 гласа, като на трето следващо съвещание Джонатан Хаскъл и Майкъл Сондърс гласоподаваха за намаление на лихвата с 25 базисни пункта до 0,50%, заявявайки, че рисковете за растежа остават доста мощни.

Това е и значим миг за английската стопанска система, защото Англия би трябвало да напусне Европейския съюз единствено след ден. Заседанието на централната банка е и последното, по време на което страната е пълновръстен член на Съюза.

Въпреки спада на икономическия напредък в края на предходната година, Банката на Англия беше една от дребното централни банки, които се отклониха от световната наклонност за количествени облекчения. През 2019 година централните банки в международен мащаб осъществиха общо 131 понижения на лихвите, оповестява CNBC. Междувременно банкери алармираха, че кредиторът може да пристъпи към разхлабване на политиката по-скоро от предстоящото.

Докладът от през днешния ден в допълнение намали прогнозата за напредък на Брутният вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2019 година до нула. На последното си съвещание по парична политика през декември 2019-а прогнозата на банката за напредък през четвъртото тримесечие на предходната година беше ревизирана до 0,1%, от 0,2% за ноември.

Индексът на потребителските цени спадна до 1 % от 1,3 на 100 през декември 2019-а, а главната инфлация на потребителските цени - до 1,4%, а тази в главните услуги остава под целевия си диапазон. Въпреки това от банката предвиждат, че откакто резултатът от Brexit стане по-ясен, растежът и инфлацията евентуално ще набъбнат, като инфлацията се чака да напредне към задачата от 2% в края на 2021 година

"Паричната политика ще бъде избрана, с цел да подсигурява стабилно възвръщане на инфлацията до задачата от 2%. Политиката може да ускори предстоящото възобновяване на растежа на Брутният вътрешен продукт в Съединени американски щати, в случай че по-положителните сигнали от последните индикатори за световна и вътрешна интензивност не бъдат поддържани или в случай че индикаторите за вътрешните цени останат относително слаби “, се споделя в отчета на Банката на Англия.

Централната банка също по този начин реши да остави непроменени размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 милиарда паунда, както и тази за покупките на корпоративни облигации за 10 милиарда паунда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР