БАН се оттегля от участието си в Споразумението за Националния

...
БАН се оттегля от участието си в Споразумението за Националния
Коментари Харесай

БАН се оттегля от споразумението за НИМХ

БАН се отдръпва от присъединяване си в Споразумението за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това декларират в отворено писмо от Академията до министъра на образованието и науката.

Те са на мнение, че залегналите текстове в Преходните и заключителни разпореждания на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 година са мощно притеснителни и опонират както на подписаното на 18 септември 2018 година Споразумение сред Българска академия на науките, Националния институт по метеорология и хидрология, Националния браншов профсъюз "Висше обучение и просвета " при КНСБ и МОН, по този начин и на постигнатите сделки, доказани пред Общото заседание на Българска академия на науките.

Параграфите з1(1), з3(1) и з6 от Преходните и заключителни разпореждания на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 година са противоконституционни и незаконни и изцяло обезсмислят продължителните старания на управителните органи на Българска академия на науките - в отговор на апела на министър-председателя - да решат проблема "Национален институт по метеорология и хидрология ", според Закона за Българска академия на науките и Устава на Българска академия на науките. Това ни дава съображение да оттеглим присъединяване си от Споразумението ", се споделя в отвореното писмо.

От Българска академия на науките приканват министър Красимир Вълчев да предприеме незабавни дейности за отпадане на параграфите з1(1), з3(1) и з6 от Преходните и заключителни разпореждания на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР