Балтийските страни отправиха към френския в. Монд молба да не

...
Балтийските страни отправиха към френския в. Монд молба да не
Коментари Харесай

Балтийските страни помолиха вестник да не ги нарича бивши съветски републики

Балтийските страни насочиха към френския в. " Монд " молба да не бъдат наричани в изданието " някогашни руски републики ", предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Агенцията се базира на писмо, адресирано от посланиците на Латвия, Литва и Естония в Париж до Люк Бронер, публицистичен шеф на всекидневника.

Повод е публикацията в " Монд " от 3 септември за финландското противопоставяне против хибридната опасност откъм Русия, в която балтийските страни бяха наречени " някогашни руски републики ", прецизира на уеб страницата си посолството на Латвия във Франция.

Посланиците приветстват интереса на " Монд " към своя район, само че приканват да се заобикаля тази дефиниция. Те припомнят обстоятелства от историята на Балтика, " противозаконната окупация и присъединението към Съветския съюз през 1940 година ", което " множеството страни, в това число Франция, сметнаха за нелегално и не го признаха ".

Дипломатите прибавят, че не престават да наблюдават изявленията във френския щемпел, с цел да се уверят, че в тях " балтийските страни се отразяват правилно от становище на историята и интернационалното право.

Страните от Балтника настояват, че са били присъединени към Съюз на съветските социалистически републики принудително, а пребиваването си в състава на Съветския съюз назовават с термина " окупация ". През 2015 година правосъдните им министри подписаха даже декларация, в която показаха желание да изчислят дефинитивно вредите от " руската окупация " и след това да настоят пред Русия за съответното обезщетение, припомня ТАСС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР