Балсамираното тяло на покойния лидер и основател на съвременен Виетнам

...
Балсамираното тяло на покойния лидер и основател на съвременен Виетнам
Коментари Харесай

Балсамираното тяло на Хо Ши Мин е в отлично състояние 50 години след смъртта му

Балсамираното тяло на починалия водач и създател на актуален Виетнам Хо Ши Мин е в чудесно положение, месец откакто държавното управление нае екип от съветски специалисти да помогне за запазване на тленните остатъци на някогашния бунтовник, оповестиха през днешния ден държавните медии в Ханой, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Специалният съвет от виетнамски и съветски учени бе образуван през юни за оценка на положението на застаряващата мумия на Хо, балсамирана преди близо 50 години. Преценката е, че тялото е в чудесно положение и добре непокътнато, прибавя виетнамската осведомителна организация.

Покойният водач, прочут измежду народа като " Чичо Хо ", умря на 2 септември 1969 година в разгара на Виетнамската война на 79-годишна възраст. Мумията е изложена в стъклен саркофаг в огромен пантеон от руски вид в столицата Ханой.

Виетнам и Русия ще продължат напъните си да съхраняват натрупа на Хо, като си обменят информация и организират постоянно симпозиуми сред управата на Мавзолея на Хо Ши Мин и Московския биомедицински проучвателен център, прибавя организацията.

Виетнам възнамерява поредност от национални събития по случай 50-годишнината от гибелта на Хо. Те имат за цел да се извършват заветите на водача създател, съгласно уеб страницата на отдела за агитация на ръководещата комунистическа партия. Тези завещания включват възпитаване на " последващо потомство от революционери " в страната.

В проектите за мемориалните празнувания не се загатва последният ред от наследството му, което е написано на ръка и се вижда на фотография, оповестена на формалния уеб страница на партията на 17 юли. Там Хо Ши Мин показва предпочитание след гибелта тялото му да бъде кремирано. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР